Може би не сте чували за MBDA Deutschland – един от лидерите в областта на отбранителното въоръжение.

Базираната в Бавария компания обаче има големи амбиции за европейския пазар.

Със своите около 1300 служители тя е основен доставчик на германските въоръжени сили. Произвежда ракети и ракетно оборудване, като бойни глави, системи за насочване и задвижващи системи, пише Euronews.

MBDA е доставчик и на чужди държави.

През октомври беше избрана от Korea Aerospace Industries за въоръжаване на хеликоптерите с противовъздушната ракетна система Mistral ATAM.

Нова страница в отбраната: ЕС започва първото в историята си учение на живоВъв военното учение участват 31 единици, включващи морски, въздушни, сухопътни, космически и кибернетични средства

Истинският стимул за MBDA обаче се очаква да дойде от инициативата European Sky Shield Initiative – ESSI (Европейски щит на небето).

ESSI стартира през 2022 г. след руското нахлуване в Украйна. Основната цел на програмата е да укрепи въздушната отбрана на Европа, а това означава повече оборудване - включително ракети и системи за противовъздушна отбрана, отколкото континентът има в момента.

Понастоящем в ESSI участват 19 европейски държави, като забележителните изключения са Франция, Полша, Италия и Испания.

Франция и Германия имат две различни виждания за най-доброто оборудване, системи и срокове за изграждане на въздушна отбрана на Европа.

Берлин твърди, че е по-прагматично да се инвестира в изпитани решения, произведени в САЩ, като ракетните системи Patriot на Raytheon.

Париж смята, че в дългосрочен план е по-безопасно да се разчита на технологии, разработени в Европа, включително на система, която разработва съвместно с Италия.

Spiegel: Германия разполага само с 20 000 снаряда с висока експлозивностМинистерството на отбраната е изготвило доклад, за да убеди бюджетната комисия в необходимостта от спешни покупки

MBDA е исторически партньор на Raytheon, като му доставя някои компоненти.

"Съживяваме отношенията си с Patriot, за да можем да увеличим производството си", заяви Томас Готшилд, управляващ директор на MBDA Deutschland, пред френския икономически вестник Les Echos. "Бундесверът използва Patriot от 80-те години и има специални отношения с Израел, но като председател на MBDA основната ми цел остава европейското сътрудничество", добави той.

ESSI е един от най-амбициозните проекти в областта на отбраната в европейската история и се очаква да достигне стойност от милиарди евро. На това се дължи и силната конкуренция от страна на френски компании като Thales и Airbus Defence and Space за договора за ESSI.

Politico: САЩ искат Европа да купува американски оръжия, ЕС има други идеиНапрежението в Брюксел е свързано с това дали новата общоевропейска отбранителна политика ще бъде ограничена до компаниите от ЕС

Освен че доставя оборудване като ракетите въздух-въздух Meteor или ракетитеза наземно нападение SCALP EG, използвани от френските военновъздушни сили и британските кралски военновъздушни сили, MBDA инвестира и в научноизследователска и развойна дейност, допълва Euronews.

През юни компанията заяви, че е разработила нова ракетна система за прехващане на хиперзвукови заплахи, наречена Aquila. Това, което отличава хиперзвуковите оръжия, е способността да променят траекторията си след изстрелване и да избягват радарно откриване, като летят ниско в атмосфератa. Проектът на MBDA е част от Hydis (Hypersonic Defense Interceptor), европейска програма, която обединява консорциум от 19 компании.