Европейският съюз няма да може да замени изцяло подкрепата на САЩ за Украйна.

Това стана ясно от изявлението на евролидерите на срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада, Испания, съобщи CNBC.

Те обаче са "абсолютно убедени", че най-големият финансов и военен поддръжник на Киев в лицето на САЩ ще успее да постигне споразумение за предоставяне на допълнителна помощ.

Лидерите от ЕС направиха опит да потвърдят ангажимента си към Украйна, малко след политическите сътресения от двете страни на Атлантическия океан.

В САЩ президентът Джо Байдън призна, че се опасява, че неотдавнашният хаос в Конгреса може да наруши американската помощ за Украйна, след като републиканските борби са усложнили преговорите за бюджета. Той обаче настоя, че мнозинството от членовете на двете основни партии подкрепят финансирането на Киев, припомня CNBC.

Междувременно, в Европа проруският бивш министър-председател Роберт Фицо спечели изборите в Словакия миналия уикенд с обещанието да прекрати военната помощ за Украйна.

Словакия отлага решенията за помощ към Киев до съставянето на правителствоРешение за предоставяне на военна помощ в този момент би създало прецедент за бъдещи промени в политическата власт, заяви президентството

"Бях в Киев преди няколко дни точно в момента, в който разбрахме, че Конгресът на САЩ не е включил подкрепата за Украйна в голямата сделка за бюджета, за да се избегне спирането на работата", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел пред репортери в Гранада.

"Това със сигурност не беше очаквано и не е добра новина, но се надявам, че няма да бъде окончателна позиция на САЩ. Украйна се нуждае от подкрепата на Европейския съюз и ще я получи. Но също така и от подкрепата на САЩ", допълни той.

Запитан дали Европа може да запълни празнината, оставена от САЩ, на фона на опасенията относно подкрепата на Вашингтон за Киев, Борел отговори:

"Със сигурност Европа не може да замени САЩ."

На ключов форум в Испания Зеленски ще търси подкрепа от евролидерите

На този фон, Русия приветства новината, че новият законопроект на САЩ за финансиране е приет без нова помощ за Украйна. Виктор Бондарев, ръководител на Комитета по отбрана и сигурност на Съвета на федерацията на Русия, заяви чрез Telegram, че "това е началото на края за Украйна".

Украинският президент Володимир Зеленски обаче изглеждаше решителен в четвъртък. В речта си пред европейските лидери в Испания той заяви, че е "уверен в Америка", имайки в предвид "политическите бури".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че блокът работи по пакет от 50 млрд. евро за Киев от 2024 до 2027 г. и определи пакетът помощ като "много важен, защото Украйна се нуждае от предвидимост и надеждност на пряката бюджетна подкрепа".

Привържениците на военната подкрепа за Украйна в САЩ намаляватТова важи както за привържениците на републиканците, така и на демократите

Междувременно холандският премиер Марк Рюте заяви, че е "абсолютно убеден", че САЩ ще продължат да подкрепят военните усилия на Украйна. "Съвсем не", отговори той на въпрос дали се притеснява, че администрацията на Байдън може да намали подкрепата си за Киев.

Рюте заяви, че висши членове на Камарата на представителите на САЩ от Демократическата партия и Републиканците наскоро са посетили Хага и са "напълно съгласни с необходимостта да продължим подкрепата за Украйна, защото става въпрос за нашите общи ценности и нашата обща сигурност".