През 2023 г. търсенето на петрол в световен мащаб ще се повиши с 2,33 милиона барела на ден, или с 2,3%, се казва в месечния доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Прогнозата остава почти без промяна спрямо тази от предходния месец за 2,32 милиона барела на ден, посочва Reuters.

В Китай ще бъдат реализирани 800 000 барела от това дневно увеличение спрямо прогнозата от миналия месец за 760 000 барела на ден, се казва в публикувания днес месечен доклад на ОПЕК.

Данните за глобалния растеж обаче остават непроменени за трети пореден месец.

"Лекото повишаване на прогнозираното потребление се дължи на по-доброто от очакваното развитие на китайската икономика. В други региони на света обаче се очаква малък спад в търсенето поради икономическите предизвикателства, пред които са изправени те", се казва в доклада на ОПЕК.

ОПЕК съобщава също така, че добивът през април е намалял със 191 000 барела на ден до 28,60 милиона барела на ден, със спадове в Ирак и Нигерия.

Неизпълнението на дълга на САЩ ще подкопае световната икономикаИдеята законодателите да оставят страната в дефолт е „немислима“, заяви министърът на финансите на САЩ

Новият кръг от намаления на добива на петрол, обявен на 2 април от някои членове на ОПЕК+, която се състои от ОПЕК, Русия и други съюзници, не успя да повиши цените на петрола, които бяха засегнати от повишенията на лихвените проценти и опасенията относно тавана на дълга на САЩ, отбелязва Reuters.

В икономическия си коментар от ОПЕК също посочват, че въпросът с тавана на дълга на САЩ, който остава нерешен, може да има икономически последици.

Това е последният месечен доклад на ОПЕК преди следващата политическа среща на ОПЕК+ на 4 юни.