На фона на понижаващите се цени на петрола саудитският държавен петролен гигант Saudi Aramco отчете спад в печалбите си за първото тримесечие в размер на 19% до 31,9 милиарда долара от 39,5 млрд. долара през предходната година, предава CNBC.

През 2022 г. Aramco отчете рекордна печалба от 161,1 милиарда долара, което беше ръст от 46,5% спрямо 2021 г.

Анализаторите очакваха спад в нетната печалба на най-големия износител на петрол в света Aramco през това тримесечие в сравнение с предходната година, тъй като инфлацията и нарастващите лихвени проценти оказват натиск върху световното търсене и подклаждат страхове от рецесия.

Все пак отчетените от Aramco резултати надминават очакваните 30,5 милиарда долара от анализатори, анкетирани от Reuters.

Нетната печалба на компанията е нараснала с 3,75% спрямо четвъртото тримесечие. По-слабият резултат от печалбите е бил компенсиран от по-ниски данъци и по-високи финансови и други приходи, съобщи компанията, чиито акции се повишиха с 3,2% в ранните сделки в Рияд във вторник.


Aramco отчете рекордни за историята на петролната индустрия печалби 161,1 млрд. долара е най-голямата годишна печалба, постигана някога от петролна или газова компания

Дивидентът на Aramco за първото тримесечие, който беше увеличен през четвъртото тримесечие до 19,5 милиарда долара, ще бъде изплатен през второто тримесечие, казаха още от компанията. Тя отчете тримесечен паричен поток от оперативни дейности на стойност 39,6 милиарда долара и свободен паричен поток от 30,9 милиарда долара, като и двата са леко повишени спрямо предходната година, отбелязва CNBC.


„Глобалните цени на суровия петрол се понижиха през първото тримесечие на 2023 г., основно заради макроикономически събития, допринасящи за нестабилността на пазара", заявиха от компанията. "Aramco вярва, че е в добра позиция да издържи на колебанията в цените на суровините чрез евтиното си производство нагоре по веригата и стратегически интегрираните операции надолу по веригата“, се допълва в съобщението.

Главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър изтъкна стратегията на компанията да инвестира сериозно в нефтохимически и други операции.

„Използваме авангардни технологии, за да увеличим капацитета за преобразуване на течности в химикали и да отговорим на очакваното търсене на нефтохимически продукти“, каза Насър, цитиран от CNBC.

Насър заяви още, че „петролът и газът ще останат критични компоненти от глобалния енергиен микс в обозримо бъдеще“.

Той добави, че компанията „се движи напред“ с разширяването на капацитета си и че нейната „дългосрочна перспектива остава непроменена“.

Саудитска Арабия се превръща от петролен в технологичен центърСтраната е привлякла повече от 9 млрд. долара инвестиции в технологии на бъдещето.

Basic Industries Corporation, която е една от най-големите нефтохимически компании в света и е 70% собственост на Aramco, отбеляза по-рано спад на нетната си печалба за първото тримесечие с 90% и предупреди, че маржовете ще останат под натиск на фона на новите мощности, нарастващите лихвени проценти и несигурността относно глобалния растеж.

Цените на петрола и газа се повишиха в началото на 2022 г., като западните санкции срещу Русия след пълномащабното ѝ нахлуване в Украйна непрекъснато затягаха достъпа до доставките на суров петрол.

От началото на тази година картината е по-различна.

Цената на сорт Брент е намаляла с 9% от началото на годината и повече от 17% на годишна база. Този спад произтича от комбинация от икономически опасения, отбелязва CNBC, сред които поредното увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка, което засилва опасенията на инвеститорите, че по-бавният икономически растеж може да намали търсенето на енергия.