Основните борсови индекси в САЩ се понижиха във вторник, докато инвеститорите очакват ключови данни за инфлацията. Притесненията относно тавана на дълга на САЩ също са надвиснали над пазарите.

S&P 500 се понижи с 0,5%.

Dow Jones Industrial Average загуби 0,2%, или около 57 пункта.

Nasdaq Composite изтри 0,6%.

Инвеститорите следят дали ще има напредък в преговорите за повишаването на тавана на дълга на САЩ. Ако това не се случи, страната може да се окаже в дефолт още на 1 юни, предупреди миналата седмица министърът на финансите Джанет Йелън.

Вчера президентът Джо Байдън беше домакин на среща с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти и други лидери на Конгреса, за да обсъдят лимита на дълга. Нито една от страните не е представила решение, което би могло да спечели достатъчно подкрепа, за да премине и двете камари на Конгреса, съобщава The Wall Street Journal.

САЩ може да се окажат в дефолт на 1 юни, ако таванът на дълга не се повишиМинистърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова Конгреса да действа

Инвеститорите също така са в режим на изчакване заради новите данни за индекса на потребителските цени, които трябва да бъдат публикувани днес. Икономисти прогнозират 5% увеличение за април спрямо предходната година, в съответствие с показателите от предходния месец, които спаднаха до най-ниското си ниво от близо две години.

Данните за инфлацията може да повлияят на следващото решение на Фед относно лихвените проценти. Трейдърите все още се надяват, че централната банка на САЩ може да намали лихвените проценти по-късно тази година, тъй като инфлацията показва признаци на отслабване. Индексът на цените в производството, данните за който ще са ясни в четвъртък, също ще даде сигнали за пътя на инфлацията.

Ще повтори ли Фед най-голямата си грешка от 70-те години?Преждевременното отстъпление може да накара Фед да изгуби контрол над ситуацията

Президентът на Федералния резерв на Ню Йорк Джон Уилямс заяви във вторник, че не очаква инфлацията да се върне към целта от 2% до следващите две години. Ако инфлацията не спадне, Фед може да продължи с повишаването лихвите, каза той.

Уилямс добави, че оженката на въздействието на промените в условията за кредитиране върху перспективите за растеж, заетост и инфлация също ще бъде основен фокус за банкерите, докато определят дали са повишили достатъчно лихвите.

Колапсът на няколко регионални банки през последните месеци доведе до волатилност в акциите на регионалните кредитори, която продължава. Във вторник PacWest се покачи с 2,3% след по-ранните спадове. Western Alliance падна с 1,4%.

При пазарните движения, свързани с корпоративните печалби, акциите на Lucid и Fisker паднаха, след като производителите на електрически превозни средства отчетоха тримесечните си резултати. PayPal също падна с 13%, след като намали перспективите си за годишния коригиран оперативен марж.

На енергийните пазари цените на суровия петрол Brent се възстановиха, завършвайки нагоре с 0,6% до $77,44 за барел, след спад по-рано през деня, когато данните за търговския баланс на Китай показаха, че страната има да извърви дълъг път преди да достигне предпандемичните нива на потребление.

Най-големият износител на петрол с 19% спад на печалбата за тримесечиетоОтчетените от Aramco резултати надминават очакваните от анализаторите 30,5 милиарда долара

Европейските фондови борси също закриха вчерашната търговска сесия предимно с понижения, като инвеститорите очакват данните за инфлацията в САЩ да дадат сигнали накъде върви световната икономика, съобщи CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 регистрира спад от 0,42%, като повечето сектори и борси светеха в червено. Най-губещи бяха акциите на технологичните компании, изтрили 1,2% ot стойността си. Петролните и газовите дружества загубиха 1%. Туристическите и медийните компании се покачиха съответно с 1,05% и 0,86%.