"Обективният и необратим процес на дедоларизация на нашите икономически връзки набира скорост".

Това заяви Владимир Путин в предварително записано видеообръщение за срещата на БРИКС в Южна Африка, съобщи Reuters.

По думите на руския президент, държавните и частните дългове растат, а нестабилността на финансовите, енергийните и другите пазари се засилва.

Затова според него, на срещата на върха трябва да бъде обсъден подробно въпросът за преминаването на търговията между страните членки от щатски долар към национални валути - процес, в който голяма роля ще играе Новата банка за развитие на БРИКС.

БРИКС е все по-важен форум за Русия в момент, когато икономиката ѝ се сблъсква със западните санкции заради войната в Украйна и се стреми да изгради нови дипломатически и търговски отношения с Азия, Африка и Латинска Америка, отбелязва Reuters.

Банката на БРИКС се насочва към местни валути, но не търси дедоларизацияОперативната валута на банката е доларът, тъй като покрива най-големите масиви от ликвидност

В обръщението си Путин заяви още, че Русия се стреми да разработи два водещи проекта – северен морски път с нови пристанища, терминали за гориво и разширен флот от ледоразбивачи, както и коридор север-юг, свързващ руските пристанища с морски терминали в Персийския залив и Индийския океан.

Той потвърди, че Русия ще остане надежден доставчик на храни за Африка и е в етап на приключване на преговорите за предоставяне на безплатно зърно на група африкански страни, което беше анонсирано по време на срещата на върха в Санкт Петербург миналия месец.

Обещанието дойде, след като Русия се оттегли от сделката, която даваше възможност на Украйна да изнася зърно от черноморските си пристанища и след като многократно бомбардира украински пристанища и складове за зърно, което накара Киев и Запада да я обвинят, че използва храната като оръжие за война.

Членовете на БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, представляват над 40% от световното население и се очаква на срещата на върха да се обсъди добавянето на нови членове, но в изказването си Путин не засегна този въпрос. Той не присъства лично на срещата на върха поради заповедта за арест, издадена през март от Международния наказателен съд (МНС), която го обвинява във военни престъпления в Украйна, припомня Reuters. На събитието руският президент е представляван от външния министър Сергей Лавров.

Искането за арест на Путин се превръща в проблем за срещата на БРИКС в ЮАРСтраната е член на Международния наказателен съд и е трябва да го задърци, ако той пристигне за форума през август

Лидерите на БРИКС се срещат, за да набележат бъдещия курс на блока на развиващите се страни, но отново има разногласия преди решаващия дебат за потенциалното разширяване на групата, целящо да засили нейното влияние в световен мащаб. Засиленото напрежение след войната в Украйна и нарастващото съперничество на Пекин със САЩ карат Китай и Русия да се стремят към укрепване на БРИКС.

"В момента промените в света, в нашето време и в историята се развиват по начин, какъвто не е имало никога досега, като водят човешкото общество до критичен момент", заяви китайският президент Си Дзинпин в свое изказване пред БРИКС. "Курсът на историята ще се определя от избора, който правим.", допълни той.

Също като Путин, Си пропусна форума, а обръщението му беше цитирано от китайския министър на търговията Ван Вентао, без да стане ясно защо Си, който по-рано през деня имаше среща с домакина Рамафоса, не присъства.

Коментарите на бразилския президент Лула да Силва обаче показват разминаване във вижданията на блока, който според политически анализатори отдавна се бори да формира последователна представа за ролята си в световния ред.

"Ние не искаме да бъдем контрапункт на Г-7, Г-20 или САЩ", заяви бразилският президент в социалните мрежи от Йоханесбург. "Ние просто искаме да се организираме".

Глобална битка за парите в брой ще определи кой владее световната икономикаГосподството на долара като предпочитан финансов инструмент в света може да е към своя край

Освен въпроса за разширяването, в дневния ред на срещата на върха е включено и насърчаването на използването на местните валути на държавите членки в търговията и финансовите транзакции, за да се намали зависимостта от щатския долар.

Южноафриканските организатори твърдят, че няма да се обсъжда обща валута на БРИКС – идея, лансирана от Бразилия като алтернатива на зависимостта от долара.

Пред репортери във Вашингтон съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан коментира, че не вижда перспектива БРИКС да се превърне в геополитически съперник на САЩ. "Това е една много разнородна група от държави с различия във възгледите по важни въпроси", заяви той.

Амбициите на БРИКС да предложи алтернатива на световния ред, доминиран от богатите западни държави, вече намират отзвук. Над 40 държави са изразили интерес да се присъединят към организацията, твърдят южноафрикански служители. Близо две дузини от тях официално са поискали да бъдат приети, допълва Reuters.