Дилма Русеф - бившият президент на Бразилия в периода 2011-2016 г., ще оглави Новата банка за развитие, учредена от страните от икономическия съюз БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), съобщава БТА, позовавайки се на информация от ТАСС.

Руската информационна агенция цитира вестник „Естадо ди Сао Пауло“, според който предложението на новото правителство на южноамериканската държава за нейното назначение начело на финансовата институция на мястото на Маркус Троихо, протеже на бившия президент на Бразилия Жаир Болсонаро, е било посрещнато положително от партньорите на страната в рамките на организацията.

Русеф ще бъде на поста до края на текущия бразилски мандат в ръководство на банката, който изтича през 2025 г. На Троихо е било предложено да подаде оставка и да премине на работа в администрацията на щата Сао Пауло, където губернатор е бивш министър на Болсонаро, съобщава още БТА.

Дилма Русеф, по информация на „Естадо ди Сао Пауло“, ще бъде част и от делегацията на новия президент на Бразилия Лула да Силва по време на визитата му в Китай, която се очаква през втората половина на март.

Новата банка за развитие е учредена от държавите от БРИКС на база на междуправителствено споразумение, подписано през юли 2014 г. в бразилския град Форталезе. Тя финансира инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие в държавите от БРИКС и развиващи се страни.

От 2021 г. в Новата банка за развитие са приети Обединените арабски емирства, Уругвай, Бангладеш и Египет, посочва още БТА.

Три сценария за развитие на банковия сектор до 2035Сегашната епоха може да се разглежда като повратна точка за банките, категорични са анализаторите
Българската връзка

Освен че е първата жена-президент на Бразилия, Дилма Русеф е интересна с това, че има български корени.

Бърз поглед в Wikipedia показва, че нейният баща е Петър Русев от Габрово. Той е бил близък приятел на Елисавета Багряна и тъй като е активен член на БКП, се налага през 20-те години на 20 век да емигрира от България.

През 1929 г. се озовава във Франция, където започва да изписва фамилията си с Rousseff, а през 30-те години се установява в Бразилия.

Там той се жени за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца - Дилма Русев, Игор и Жана.

В периода 2003–2005 г. Дилма Русев е министър на енергетиката на Бразилия, а от 21 юни 2005 г. е началник на канцеларията на настоящия бразилски президент Лула да Силва по време на предишния му мандат.

През октомври 2010 г. тя се кандидатира за президент на страната от управляващата Партия на работниците. В своята предизборна кампания се обявява за аграрна и политическа реформа, расови квоти, свобода на вероизповеданията и хомосексуални граждански съюзи.

Категорично отхвърля смъртното наказание и узаконяването на леките наркотични вещества.