Върховният съд на Бразилия се съгласи да разследва дали бившият президент Жаир Болсонаро е подбудил крайнодесните групи, които миналата неделя щурмува парламента, президентския дворец и сградата на Върховния съд, съобщава Associated Press

Съдия Алешандри де Мораис удовлетвори искане от канцеларията на главния прокурор Болсонаро да бъде включен в по-широкото разследване, цитирайки видео, което бившият президент публикува във Facebook два дни след бунта. В него се твърди, че опонентът му Лула да Силва не е избран от гласоподавателите, а по-скоро е посочен от Върховния съд и бразилската избирателна комисия.

Въпреки че Болсонаро е публикувал видеото след бунта и го е изтрил сутринта, според прокурорите съдържанието му е достатъчно, за да оправдае предварителното разследване.

Извън въпросното видео, досега Болсонаро се въздържаше от коментар за изборите след поражението си на 30 октомври. Той обаче многократно подклаждаше съмнения относно надеждността на системата за електронно гласуване преди гласуването, а след изборите внесе искане за анулирането на милиони гласове, подадени чрез машините.

Нито едно от твърденията на бившия президент не беше доказано и резултатите от изборите бяха признати за законни, припомня AP.

Как се провокира граждански бунт - рецепта от БразилияВ началото на седмицата групи от граждани, определяни като крайнодесни, атакуваха президентския дворец в столицата Бразилия

След решението на съда късно в петък, адвокатът на Болсонаро Фредерик Васеф каза в изявление, че бившият президент „яростно отхвърля актовете на вандализъм и разрушение“ от 8 януари.

В изявлението се казва още, че Болсонаро „никога не е имал връзка или участие в тези спонтанни социални движения“.

Бразилските власти разследват кой е позволил на радикалните поддръжници на Болсонаро да щурмуват властта в опит да отменят резултатите от изборите от октомври. Те включват онези, които са призовали бунтовниците в столицата или са платили за пътуването им, както и служители по сигурността, допуснали хаоса чрез бездействието си.

Особено внимание е съсредоточено върху Андерсон Торес, бивш министър на правосъдието при Болсонаро, който на 2 януари стана началник на службите за сигурност в столицата, но беше в САЩ в деня на бунта.

Според съдия Алешандри де Мораис Торес е уволнил свои подчинени, след което е напуснал страната преди бунта, което говори, че той умишлено е подготвял условия за безредиците.

През тази седмица Върховният съд нареди Торес да бъде задържан и започна разследване на действията му, определени като "престъпно бездействие и заговор". Торес отхвърли обвиненията и на 10 януари написа в Twitter, че ще се върне в Бразилия, за да се защити. Три дни по-късно това все още не се е случило, отбелязва AP.

Също в петък вечерта акаунтите в социалните медии на няколко популярни десни фигури в Бразилия бяха блокирани в отговор на съдебно разпореждане, допълва агенцията. Заповедта, издадена също от съдия де Мораис, включва профили на десни инфлуенсъри в шест социални медийни платформи.