Обезлесяването в тропическите гори на Амазония се случва с най-бързите темпове за последните 15 години.

Това показват данните от сателитните снимки на Бразилската агенция за космически изследвания (Inpe), цитирани от BBC.

Изсечените територии на тропическата гора се увеличават с 22% на годишна база, въпреки че на срещата за климата в Глазгоу по-рано този месец Бразилия беше една от държавите, които поеха ангажимент да спрат и да обърнат тенденцията на обезлесяване до 2030 г.

Амазонската джунгла е дом на над 3 милиона вида животни и растения, както и на 1 милион души, представители на местното коренно население. Тя е и един от най-големите естествени механизми за "улавяне" и пречистване на въглеродния диоксид в атмосферата.

Според последните статистически данни в периода 2020-2021 г. са изсечени 13 235 квадратни километра тропически гори, което е най-голямото количество от 2006 г. насам.

Бразилският министър на околната среда Хоаким Лейте определи данните като "предизвикателство" и заяви, че държавата "трябва да наказва по-строго подобни престъпления".

Той обаче добави, че изнесените данни не отразяват съвсем точно ситуацията от последните няколко месеца, в които са отчетени по-добри резултати.

Колко високо е най-високото дърво в тропическите гори на АмазонкаОткриха най-високото дърво в тропическите гори на Амазонка - почти толкова високо, колкото Статуята на свободата в Ню Йорк

Обезслесяването на Амазония се ускори при управлението на настоящия президент на Бразилия Жаир Болсонаро, припомня BBC. Като цяло той насърчава развитието на земеделието и минната дейност в този регион. Освен това през 2019 г. той влезе в открит конфликт с Inpe, обвинявайки агенцията, че умишлено руши репутацията на Бразилия.

По-рано тази седмица, по време на своето посещение в Дубай, Болсонаро заяви пред инвеститори, че "атаките към Бразилия по темата за обезлесяването са несправедливи".

По думите му 90% от тропическите гори са запазени.

Самият Болсонаро не присъства на срещата за климата в Глазгоу, но бразилската делегация поддържаше тезата, че до 2028 г. ще спре обезслесяването на Амазония. Актуалните данни обаче поставят този ангажимент под сериозно съмнение, пише още BBC.