Климатичните промени притъпяват цветовете на есенните пейзажи, твърдят американски учени и природозащитници.

По-високите температури и по-силните валежи поддържат листата по-зелени за по-дълго, докато екстремните метеорологични явления, като горещите вълни и бурите оголват дърветата, преди листата им да се обагрят през есента.

„Заради изменението на климата, вероятността да виждаме перфектни есенни цветни пейзажи намалява“, казва Анди Финтън, горски еколог от природозащитната организация в Масачузетс.

Североизточната част на САЩ е известна със своята червена, оранжева и жълта есенна окраска на листата през есента. Няколко деликатни фактора се комбинират, за да превърнат листата в живите цветове, които картичките от Нова Англия разкриват, а посетителите, които се стичат в щати като Върмонт, Мейн и Ню Хемпшир наблюдават всеки октомври.

Правилната комбинация от топлина и валежи през лятото, последвана от слънчеви дни и по-хладни нощи, когато дните започват да намаляват, е необходима за разграждането на хлорофила, разкривайки жълтите и оранжевите каротеноидни пигменти, които придават на листата на ясена и брезата златист оттенък.

Но по-сложният процес, чрез който листата произвеждат захар, която създава червените антоцианови пигменти, наблюдавани в захарния клен, тревожи най-много специалистите.

По-горещите дни, в съчетание с по-топлите нощи и облачното небе, причинени от увеличените валежи, забавят фотосинтезата и застрашават наситените червени цветове.

„Това, което ще видите, са по-заглушени окраски“, казва още Анди Финтън.

Мъртво море изчезваВодата се отдръпва необратимо, а крайбрежието се превръща в лунен пейзаж, изпълнен с кратери


Еколозите казват, че изменението на климата изтласква есенния сезон напред във времето, което прави по-трудно да се предвиди кога ще се оцветят листата и заплашва да съкрати периода, ако бъде последван от бързо застудяване.

Стефани Спера, учен по околна среда от университета в Ричмънд, изучава въздействието на изменението на климата върху есенните листа в Национален парк Акадия в Мейн.

„Това, което виждаме, е, че оцветяването е с цяла седмица по-късно, отколкото през 50-те години на миналия век“, казва тя.

По-високите температури и влагата също помагат на инвазивните вредители и болести да живеят по-дълго и да се разпространят по-надалеч, според Пийт Смит, мениджър на програма за градско горско стопанство в Arbor Day Foundation.

Екстремните метеорологични явления също всяват хаос. През септември силният дъжд и мощните ветрове на урагана Ида изкорениха дървета и обрулиха листата от клоните.

Есенният туризъм е мащабен бизнес на североизток. Той допринася с 300 милиона долара само за икономиката на Върмонт всяка година, според официалните данни.

Еколозите са обезпокоени и за обгарянето на листата - явление, което това лято беше забелядзано в западните щати, когато брутално високите температури изгориха листата в кафяв цвят, лишавайки ги от пигментите им.