Множество проучвания изследват как изменението на климата може да бъде пагубно за добива на кафе.

Изследвания, публикувани през 2019 г., показват, че 60% от известните днес видове кафе може да са застрашени от изчезване.

Ново проучване обаче се съсредоточава върху това как глобалното затопляне може да повлияе на вкуса, аромата и качеството на кафето. Лошата новина е, че не само напитката в бъдеще може да бъде по-трудна за откриване, но и вкусът й ще бъде по-лош.

Екип, ръководен от изследователи от университета Tufts и Montana State University, търси модели в 73 публикувани статии за кафето, за да определи кои фактори най-вероятно биха повлияли на качеството му, както и въздействието, което промените в околната среда биха могли да окажат върху тези фактори, съобщава T+L.

„Чаша кафе с по-ниско качество има както икономически, така и сензорни последици. Факторите, които влияят върху производството на кафе, оказват голямо влияние върху интереса на купувачите, цената на кафето и в крайна сметка - поминъка на фермерите, които го отглеждат“, според Шон Кеш, икономист и професор във Friedman School of Nutrition Science and Policy на Tufts и старши автор на изследването.

„Ако използваме науката, за да разберем тези промени, бихме могли да помогнем на фермерите и други заинтересовани страни да управляват по-добре производството на кафе пред лицето на това и бъдещите предизвикателства", допълва той.

Изследователите идентифицират два фактора, които имат най-сериозна връзка с качеството: първо, на по-висока надморска височина се произвежда кафе с по-добър вкус и аромат, и второ - твърде многото слънчева светлина води до понижено качество.

Първият фактор може да бъде повлиян значително от глобалното затопляне. „По-високите надморски височини са свързани с по-ниски температури, които водят до по-бавно зреене, удължено пълнене на плодовете и по-голямо натрупване на вкус и аромат“, казват учените.

Качеството на кафето, отглеждано на по-ниски височини, дава представа какво може да се случи с кафето, което вирее на по-високо, с повишаването на температурите заради изменението на климата. Необходима е адаптация към климата за селскостопанските системи за отглеждане кафе на всички височини, предупреждаат учените.

9 здравословни храни, с които тялото ви ще се възродиОт средство срещу махмурлука до отслабване

Намаляването на излагането на слънчева светлина, от друга страна, изглежда по-лесно. Докато излагането на светлина се променя с изменението на климата, тази променлива може да бъде модифицирана чрез управление на сянката. Това е относително достъпна стратегия за адаптиране към климата, в сравнение с алтернативи, като преместване на фермите за кафе.

Най-големият извод от проучването обаче е, че трябва да се свърши повече работа, за да се гарантира, че вкусът на кафето е добър. То подчертава, че качеството на кафето е чувствително към промените в екологичните норми и управленските проактики, свързани с изменението на климата и адаптацията към него.

Като се има предвид чувствителността на кафето към промените в околната среда, се изискват основани на доказателства иновации, за да подобрят устойчивостта на сектора в контекста на глобалните промени, посочват учените.