Президентът на САЩ Джо Байдън за пореден път се обяви против големите корпорации, които не плащат данъци.

„Ако тази сутрин сте похарчили 3 долара за кафето си, то това е повече отколкото 55 от големите компании в САЩ са платили като данък. Това е погрешно и трябва да се промени“, написа Байдън в Twitter.

Президентът визира доклад за „Мултинационалните компании, които не плащат данъци“. Докладът, изготвен от Института за данъци и икономически политики (ITEP) и публикуван през април тази година, показа, че 55 от най-големите компании в САЩ, сред които Nike, FedEx и други не са платили данъци, въпреки че са реализирали съвкупни печалби от 40.5 млрд. долара.

„Това просто не е честно. Не е честно към останалите данъкоплатци и ние трябва да сложим край на тази практика“, каза Байдън преди време, когато предложи повишението на корпоративния данък от 21% на 28%.

Джо Байдън заспа по време на важна среща в Белия дом (видео)Американският президент Джо Байдън заспа по време на срещата с израелския премиер Нафтали Бенет

„Ако сте майка, баща, полицай, пожарникар и т.н., вие плащане приблизително толкова данъци“, допълни той.

Последното предложение на демократите предвижда налагането на корпоративен данък от 26.5%, който обаче ще се плаща само от компаниите, които печелят повече от 5 млн. долара на година.