Ким Чен Ун планира да пътува до Русия този месец, за да се срещне с президента Владимир Путин и да обсъди възможността за доставка на оръжия на Москва за войната ѝ в Украйна, след като наскоро Кремъл обяви, че се стреми към по-тесни военни връзки със Северна Корея, съобщава The New York Times (NYT).

В рамките на едно от редките си излизания в чужбина Ким ще пътува от Пхенян, вероятно с брониран влак, до Владивосток, на тихоокеанското крайбрежие на Русия, където ще се срещне с Путин, информира изданието, като се позова на американски и съюзнически източници.

Докато са във Владивосток, пристанищен град недалеч от Северна Корея, двамата лидери ще обсъдят изпращането от страна на Северна Корея на артилерийски снаряди и противотанкови ракети в замяна на усъвършенствани технологии за сателити и подводници с ядрен двигател.

В момент, когато Съединените щати изразяват загриженост от нарастващите военни връзки между двете страни, новината за планираното посещение на Ким идва, след като Русия обяви, че обсъжда провеждането на съвместни военни учения със Северна Корея.

Обратно у дома: Дроновете връщат войната в Русия През последните седмици атаките с безпилотни апарати на руска територия значително се увеличават


"Защо не, това са наши съседи. Има една стара руска поговорка: не избираш съседите си и е по-добре да живееш с тях в мир и хармония", обяснява в понеделник руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от агенция "Интерфакс". Запитан за възможността за съвместни учения между двете страни, той отговоря, че те "разбира се" се обсъждат.

По-рано южнокорейската информационна агенция Yonhap цитира разузнавателната агенция на страната, според която Шойгу, който посети Пхенян през юли, е предложил на Ким двете държави да проведат военноморски учения заедно с Китай.

В средата на миналия месец севернокорейският външен министър Чое Сон-хуи приветства стратегическите връзки между Северна Корея и Русия в поздравителен адрес, изпратен именно до Сергей Лавров по повод годишнината от „освобождението на Корейския полуостров от японското колониално господство“. В него тя изтъква тактическото сътрудничество и приятелските двустранни връзки между двете страни.

Чое Сон-хуи подчертава, че "се радва да засили стратегическото и тактическото сътрудничество между държавите в борбата за защита на суверенитета и сигурността на страните, световния мир и стабилност", като също така изразява увереност в "по-нататъшното развитие на сътрудничеството между външните министерства на двете страни“.

Русия спъва напускането на западни компании с лабиринт от неясни правилаЧуждестранните предприятия вече са претърпели загуби за над 80 млрд. долара от операциите си в Русия


Севернокорейският дипломат подчертава и "традиционно приятелските и добросъседски отношения между двете страни, които са си помагали и подкрепяли в трудни времена", добавяйки, че връзките между Русия и Северна Корея навлизат в "нов период на разцвет благодарение на историческата корейско-руска среща на върха във Владивосток".

Съюзници от Студената война

Миналата седмица Кремъл също обяви, че Москва възнамерява да задълбочи своите "взаимноуважителни отношения" с Пхенян, един от близките съюзници от Студената война, а също и една от шепата държави, подкрепили провъзгласената от Русия анексия на части от Украйна през 2022 г.

Бащата на сегашния севернокорейски лидер - Ким Чен Ир, който е известен с това, че не обича самолетите и пътува само с брониран влак, за последен път посещава Русия само няколко месеца преди смъртта си през 2011 г.

Руският външен министът Шойгу пък посети Северна Корея за 70-ата годишнина от края на Корейската война през юли, която в комунистическата страна се чества като "Ден на победата", а Националната разузнавателна служба на Южна Корея заявява тогава, че той е провел частна среща с Ким, по информация на Yonhap.

Севернокорейски хакери са пробили водещ руски производител на ракети Инцидентът показва, че изолираната страна е готова да се насочи дори към своите съюзници в опит да се сдобие с критични технологии


Миналата седмица Съединените щати заявиха, че са обезпокоени от активното развитие на преговорите за доставка на оръжие между Русия и Северна Корея и че Шойгу се е опитал по време на посещението си да убеди Пхенян да продаде артилерийски боеприпаси на Русия.

В събота посланикът на Русия в Северна Корея Александър Мацегора пък заявява пред информационна агенция ТАСС, че не му е известно да има планове Северна Корея да участва в тристранни военни учения с Китай и Русия, но че според него това би било "подходящо" в светлината на водените от САЩ учения в региона.

Русия и Северна Корея наскоро призоваха за по-тесни военни връзки, но Пхенян отрича да има каквито и да било "оръжейни сделки" между двете страни. Наскоро обаче Съединените щати наложиха санкции на три юридически лица заради обвинения, че са свързани с оръжейни сделки между Северна Корея и Русия.

От 2006 г. насам Пхенян е извършил шест ядрени опита, а през последните години тества различни ракети, но рядко провежда военни учения със своите съседи. За сметка на това Съединените щати и техният съюзник в региона Южна Корея провеждат редовни военни учения, които Пхенян осъжда като подготовка за война.