Русия, един от най-големите производители на петрол в света, изпитва недостиг на гориво, което е от решаващо значение за прибирането на реколтата в някои райони в южната част на страната, и ситуацията може да се влоши през следващите месеци, съобщава Reuters, позовавайки се на свои пазарни източници.

Търговците заявяват пред информационната агенция, че пазарът на горива е бил засегнат от комбинация от различни фактори, включително поддръжка на петролните рафинерии, затруднения в инфраструктурата на железниците и по-слабата рубла, която стимулира износа на горива.

През последните месеци Русия се опитва да се справи с недостига на дизелово гориво и бензин, като обмисля ограничаване на износа като последен опит да предотврати сериозна вътрешна криза с горивата – тема, чувствителна за Кремъл преди президентските избори през март.

Правителственото решение за намаляване на субсидиите за рафинериите също така се очаква допълнително да влоши наличността на гориво на най-големия износител на зърно в света.

Русия отказа да разследва катастрофата с Пригожин по международните правилаЕкспертите са категорични, че това поставя под въпрос резултатите от разследването


Регионалните складове за петролни продукти в южните региони на Русия трябваше да намалят или дори да преустановят продажбите на горива, а бензиностанциите на дребно са принудени да ограничат обема на продажбите на горива на клиенти, посочва още Reuters.

"Бензинът Аi-92 не се предлага за продажба на дребно в Краснодарския край, Адигея и Астрахан, почти няма бензин Аi-95 и дизел", коментира търговец от южната част на Русия.

Друг пък заявява, че в петролните складове не се продава дизел, а на пазарите на дребно вече втора седмица няма дизел в цялата Самарска област, разположена в района на река Волга.

В сряда руският вицепремиер Александър Новак обаче контрира, че няма недостиг на гориво, но потвърждава, че правителството работи по мерки за осигуряване на стабилни доставки на вътрешния пазар, включително увеличаване на нивата на задължителните продажби на борсите и ограничаване на броя на износителите.

Недостиг на горива

Търговците обясняват пред информационната агенция, че недостигът на пазара на дребно е последван от рязко покачване на цените на едро. Държавата ограничава цените на дребно, като заставя търговците да повишават цените на бензина и дизела само в съответствие с официалната инфлация.

Русия спъва напускането на западни компании с лабиринт от неясни правилаЧуждестранните предприятия вече са претърпели загуби за над 80 млрд. долара от операциите си в Русия


Източници от промишлеността твърдят, че ситуацията ще се подобри не по-рано от октомври, когато много петролни рафинерии ще приключат с дейностите по поддръжката си, а сезонното търсене се очаква да намалее.

Някои земеделски производители също се оплакват от недостиг на гориво.

"Има недостиг на гориво. Цените на петролните продукти се повишиха в диапазона между 10 и 20%", разказва Андрей Недужко, генерален директор на земеделския холдинг Step.

Неговата компания работи в южните региони на Русия - Ростов, Краснодар и Ставропол. Въпреки това той смята, че няма рискове за есенната сеитбена кампания за неговото стопанство.

Цените на едро на дизеловото гориво започнаха рязко да се повишават през юли. За последните два месеца цените на дизеловото гориво на стоковата борса са скочили средно с повече от 1/4 до 67 000 рубли (700 долара) за тон.

"Ние не купуваме. Цените са безумни", казва собственик на склад за горива пред информационната агенция.

Миналата седмица Министерството на енергетиката обяви, че обемът на производството на петролни продукти в Русия напълно задоволява текущото търсене на горива, като се отчита пренасочването на част от износа на бензин и дизел към вътрешния пазар, както и използването на запасите.

18 месеца по-късно – до какво доведе руската инвазия в УкрайнаЗагиналите са десетки хиляди, разселените са милиони, а икономическите сътресения са навсякъде


По-рано този месец ведомството препоръча на петролните компании да намерят начини да ограничат повишаването на цените на едро на горивата в селскостопанските региони. В свое изявление то посочва, че някои проблеми с доставките са възникнали поради голямото претоварване на железопътните линии в Южна Русия по време на туристическия сезон.

В отговор на това руските железници казват, че са в процес на обсъждане с производителите на петрол и са готови да решат проблемите.

"Всички заявки за транспортиране на гориво по вътрешни маршрути се разглеждат приоритетно и почти 100% от всички продукти се доставят навреме", категорични са от железопътната администрация на страната.