Светът се стреми да постигне целта си за нулеви нетни емисии до 2050 г., а ядрената енергия се изтъква като начин за преодоляване на енергийната пропаст. Но някои организации, като Greenpeace, изразяват скептицизъм, предупреждавайки, че тя "няма място в безопасното, чисто и устойчиво бъдеще".

Ядрената енергия е не само чиста. Тя е надеждна и преодолява непостоянния характер на възобновяемите енергийни източници като вятърната, водната и слънчевата енергия, пише в свой анализ CNBC и цитира Майкъл Шеленбергер, основател на екологичната организация Environmental Progress:

"Как да осигурите евтина, надеждна и незамърсяваща енергия за свят с 8 милиарда души? Ядрената енергия е наистина единственият мащабируем вариант за това, тъй като възобновяемите енергийни източници не са надеждни".

Според доклад на Schroders от 8 август правителствата са започнали сериозно да инвестират пари в сектора след години на "ходене по вода". Към месец юли има 486 планирани, предложени или в процес на изграждане ядрени реактори, които възлизат на 65,9 млрд. вата електрическа мощност - най-високото количество електрическа мощност в процес на изграждане, което индустрията е виждала от 2015 г. насам.

Слънчевата енергия спасява електропреносната мрежа на Южна Европа Слънцето е осигурило почти 24% от електроенергията в Испания през юли тази година, в сравнение с 16% през юли 2022 г.


Само преди няколко години Международната агенция по енергетика предупреждава, че ядрената енергетика е "застрашена от бъдещ упадък". В доклада от 2019 г. се казва, че "ядрената енергия е започнала да залязва, като централите се затварят и се правят малко нови инвестиции, точно когато светът се нуждае от повече нисковъглеродна електроенергия".

Schroders отбелязва, че ядрената енергия е не само мащабируема, но и много по-чиста - отделя само 10-15 грама CO2 еквивалент на киловатчас. Това е конкурентно на вятърната и слънчевата енергия и значително по-добре от въглищата и природния газ.

Освен това ядрената енергия е вторият по големина източник на нисковъглеродна енергия след водната - повече от вятърната и слънчевата взети заедно, посочват от Schroders.

Според Шеленбергер възобновяемата енергия достига границите на възможностите си в много страни. Например водноелектрическите централи не са жизнеспособни навсякъде, а тези, които разполагат с такива, са "изчерпали капацитета си“, което означава, че не могат да експлоатират повече земя или водни ресурси за тази цел.

Ядрената енергия е чудесна алтернатива, с "много малки количества отпадъци, лесна за управление, никога не е навредила на никого, много ниска цена, когато се строят един и същи вид централи отново и отново", добавя той.

Край на ядрената ера: Германия затвори последните си три централиНай-голямата икономика в ЕС сложи край на продължилата повече от шест десетилетия ядрена ера


Това е причината, поради която държавите поглеждат отново към ядрената енергия, смята още Шеленбергер:

"Защото възобновяемите енергийни източници не са в състояние да ни отведат там, където трябва да отидем. А държавите искат да се освободят от изкопаемите горива."

Ядрена безопасност

Тази теза обаче е поставена на редица критики заради инциденти като тези в Three Mile Island в САЩ, катастрофата в Чернобил в бившия Съветски съюз (сега в Украйна) и неотдавнашната авария в японската централа Фукушим, които пораждат опасения относно безопасността на атомните електроцентрали.

Пред CNBC Адам Флек, директор "Изследвания, рейтинги и ESG" в Morningstar, заявява, че социалната загриженост около ядрената енергия е "донякъде погрешно разбрана".

Въпреки че трагедиите в Чернобил и Фукушима не могат да бъдат забравени, използването на ядрена енергия е един от най-безопасните начини за производство на енергия, дори ако се вземе предвид необходимостта от съхраняване на ядрените отпадъци.

Разделение в ЕС по темата ядрена енергия Два алианса на европейски държави влизат в сблъсък по темата за ядрената енергетика и зеления преход


"Много от тези съоръжения за съхранение са силно защитени от земетресения, торнадо и други подобни катаклизми. Но има причина, поради която не е имало значителна трагедия или загриженост, свързана със съхранението на ядрени отпадъци."

А Шеленбергер казва: "Дванадесет години след Фукушима ние ставаме все по-добри в експлоатацията на тези централи. Те са по-ефективни, по-безопасни, имаме по-добро обучение."

Има нови проекти за ядрени електроцентрали, които също са подобрили безопасността, "но всъщност това, което е направило ядрената енергетика безопасна, са скучните неща, обученията, рутинните дейности и най-добрите практики", казва той пред CNBC.

Твърде скъпо, твърде бавно

Но ако ядрената енергетика е изпитан, доказан и безопасен начин за производство на енергия, защо не е по-широко разпространена?

Според Адам Флек от Morningstar причината се свежда до един основен фактор: цената.

"Мисля, че най-големият проблем на ядрената енергетика всъщност е икономията на разходите. Изграждането на ядрена централа е много скъпо. Има много преразходи, много закъснения. И мисля, че инвеститорите, които искат да вложат пари в тази област, трябва да намерят играчи, които имат сериозен опит в изграждането на подобен капацитет", казва той.

Чистият водород – новото бойно поле за две суперсилиДвете водещи икономики вече инвестират стотици милиони в сферата


Но не всички са убедени в това.

В доклад на глобалната мрежа за кампании Greenpeace от март 2022 г. се изразява позицията, че освен общоприетата загриженост за ядрената безопасност, ядрената енергия е твърде скъпа и твърде бавна за внедряване в сравнение с другите възобновяеми енергийни източници.

От организацията отбелязват, че изграждането на една ядрена електроцентрала отнема около 10 години, като добавят, че "допълнителното време, което отнема изграждането на ядрените централи, има сериозни последици за целите на климата, тъй като съществуващите централи, работещи с изкопаеми горива, продължават да отделят въглероден диоксид, докато чакат замяна".

Greenpeace признава, че "като цяло ядрените електроцентрали са сравними с вятърната и слънчевата енергия", но добавя, че вятърната и слънчевата енергия могат да бъдат внедрени много по-бързо и в много по-голям мащаб, което ще окаже по-бързо въздействие върху въглеродните емисии и прехода към чиста енергия.

Ядрената енергетика е "отвличане на вниманието" от "отговора, от който се нуждаем" - като например възобновяемите енергийни източници и решенията за съхранение на енергия, които да смекчат ненадеждността на възобновяемите енергийни източници, коментира в заключение Дейв Суини, ядрен анализатор и участник в кампанията за борба с ядрената енергетика към Австралийската фондация за опазване на околната среда.