Участници в екипа от международни експерти по доклада, с който се разрешава изпускането на радиоактивна вода от централата "Фукушима" в Япония, може да са имали опасения.

Това заяви ръководителят на ядрения надзор на ООН и генерален директор на Международната атомна агенция Рафаел Гроси, цитиран от Reuters.

Въпреки че приема тези възражения сериозно, той добави, че "не може да изключи" възможността някои от тях да се ръководят повече от политиката, отколкото от науката.

"Разбираме, че има политическа среда, която е напрегната. Геополитическите разделения са много, много силни в наши дни, така че не можем да изключим тези неща", допълни той, цитиран от CNN.

Екипът по съставянето на доклада включва представители на 11 държави, включително Китай.

В работната група, създадена от МААЕ през 2021 г. за преглед на безопасността на японския план за освобождаване на около 500 плувни басейна с олимпийски размери от централата, разрушена от цунами преди повече от десетилетие, влизат и членове от Аржентина, Австралия, Канада, Франция, Маршаловите острови, Южна Корея, Русия, Великобритания, САЩ и Виетнам.

В първото си интервю след публикуването на доклада, най-яростният критик на японския план Рафаел Гроси заяви, че никой от експертите не е изразил опасения директно пред него и не уточни как е научил за проблема.

"Ние разглеждаме тази основна политика повече от две години. Оценявахме я спрямо ... най-строгите стандарти, които съществуват. И сме напълно сигурни в това, което казваме, и в схемата, която сме предложили.", допълни той, цитиран от CNN.

Япония започва да изпуска радиоактивна вода от Фукушима в океана Проблемът е водороден изотоп, наречен радиоактивен тритий, който не може да бъде отстранен. Няма налична технология за това

Китайският държавен вестник Global Times съобщи, че Лиу Сенлин, китайски експерт в техническата работна група на МААЕ, е разочарован от "прибързания" доклад и е казал, че приносът на експертите е бил ограничен и използван само за справка.

Пекин разкритикува доклада на МААЕ, като заяви, че органът не би трябвало да одобрява план, който създава рискове за морската екосистема и човешкото здраве, въпреки уверенията на Япония и МААЕ, че той ще има незначително въздействие върху околната среда.

Гроси заяви, че докладът на МААЕ не е равнозначен на одобрение на плана и че Токио трябва да вземе окончателното решение за пускането на водата, което трябва да започне по-късно това лято.

"Ние не одобряваме плана и не препоръчваме това да бъде направено. Казваме, че той е в съответствие със стандартите", уточни Гроси.

"Ние не вземаме страна. Аз не съм на страната на Япония, на страната на Китай или на страната на Корея. Стандартите се прилагат за всички по един и същи начин", допълни той.

Япония обръща поглед към изведените от експлоатация ядрени реактори Към днешна дата атомните централи генерират само 6,4% от електроенергията в страната. Целта на властите е приносът им да нарасне до 20% до 2030 г.

"Когато човек посети Фукушима, е доста впечатляващо, дори бих казал зловещо, да погледне всички тези резервоари, повече от един милион тона вода, която съдържа радионуклеиди - представяйки си, че това ще бъде изхвърлено в океана.

Така че се появяват всякакви страхове и човек трябва да се отнесе сериозно към тях, да ги адресира и обясни.

Ето защо съм тук, за да изслушам всички, които добросъвестно имат въпроси, критики и въпросителни, и да им отговоря.", каза Гроси по време на среща с представители на рибарския бизнес в региона, цитиран от CNN.

Японски официални лица се притесняват, че Китай, най-големият купувач на износа на морски дарове, може да спре покупките на тези продукти, след като Токио започне изхвърлянето на водата, което се очаква да отнеме до 40 години.

Преди водата да бъде изпусната в океана, Япония обясни, че тя ще бъде филтрирана, за да се отстранят повечето радиоактивни елементи с изключение на тритий - изотоп на водорода, който трудно се отделя от водата.

След това пречистената вода ще бъде разредена до нива, които са много под международно одобрените, казва Япония.

Изпускат водата от АЕЦ Фукушима Аварията в АЕЦ Фукушима от 2011 г. беше от седма степен и е най-сериозният ядрен инцидент след Чернобил

В по-широк план, бъдещето на ядрената енергетика като алтернативен източник на енергия зависи от успеха на освобождаването на Фукушима, убеден е Гроси.

Въпреки че напоследък се наблюдава засилена тревога в световен план по отношение на ядрените централи - например за окупираната от Русия централа в Запорожие в Украйна - "проблемът там е войната, проблемът не е ядрената енергия", каза Гроси.

"Ако има някакъв урок, който да е ясен след аварията във Фукушима, то той е, че стандартите за ядрена безопасност трябва да се спазват докрай. Ако направм това, вероятността да се случи това, което се случи във Фукушима, е изключително малка", категоричен е той.