В петък Международната агенция по енергетика (МАЕ) заявява, че ръстът на търсенето на петрол през следващата година ще бъде по-бавен от предварително прогнозирания, като се позовава на слабите макроикономически условия, забавящото се възстановяване след пандемията и все по-широкото използване на електрически превозни средства.

Базираният в Париж орган за наблюдение на енергетиката посочва в своя месечен доклад за петролния пазар през август, че през 2024 г. растежът ще се забави до 1 млн. барела на ден, което е със 150 000 бр. по-малко от предишната прогноза, посочва Reuters.

"Глобалните икономически перспективи остават предизвикателство в условията на рязко покачващи се лихвени проценти и по-строго затягане на банковото кредитиране, притискащо предприятията, които вече трябва да се справят със забавеното производство и търговия", заявяват от МАЕ.

По-слабото предлагане е в основата на ръста на цените на петрола, като в четвъртък цената на суровия петрол тип Брент надхвърли 88 долара за барел, което е най-високата стойност от януари насам. МАЕ предупреждава, че световните запаси могат да намалеят рязко до края на 2023 г., което да доведе до още по-високи цени.

Q2 2023: Отстъплението на петролните гигантиОсновна причина за по-слабото представяне са по-ниските цени на изкопаемите горива


През 2023 г. световното търсене на петрол ще се увеличи с 2,2 млн. барела дневно, подкрепено от летните самолетни пътувания, увеличеното използване на петрол в производството на електроенергия и нарастващата активност на китайската нефтохимическа промишленост. Тази прогноза до голяма степен остава непроменена в сравнение с предишната оценка на МАЕ.

Очаква се търсенето да достигне средно 102,2 млн. барела дневно през тази година, като Китай ще допринесе за повече от 70% от ръста, въпреки опасенията за икономическото здраве на най-големия вносител на суровината в света, посочва още информационната агенция.

Търсенето достига рекордните 103 млн. барела дневно през юни, а МАЕ смята, че през август може да бъде отбелязан още един връх.

В месечната си прогноза, публикувана в четвъртък, ОПЕК потвърди годишните си прогнози за търсенето на петрол, като очаква ръст от 2,25 млн. барела дневно през 2024 г., в сравнение с ръст от 2,44 млн. барела дневно през 2023 г.

Спадът на запасите от петрол създава предпоставки за скок на цените Както МАЕ, така и ОПЕК очакват търсенето на петрол да изпревари предлагането през тази година


Що се отнася до предлагането, добивът се забави значително през последните месеци, начело с доброволните намаления от страна на Саудитска Арабия. ОПЕК и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, започнаха да ограничават доставките в края на 2022 г., за да подкрепят пазара, а през юни удължиха ограниченията на доставките до 2024 г., припомня още Reuters и цитира МАЕ:

„Ако настоящите цели на ОПЕК+ се запазят, запасите от петрол могат да се увеличат с 2,2 млн. барела дневно през третото тримесечие и с 1,2 млн. барела дневно през четвъртото тримесечие, което потенциално да подхрани ново покачване на цените“.