В понеделник цените на петрола се повишиха до най-високата си стойност от средата на април, след като беше извършено нападение срещу ключов руски център за износ на петрол и беше удължено съкращаването на производството от страна на лидерите на ОПЕК - Саудитска Арабия и Русия, съобщава CNBC и дава контекст:

“През уикенда Украйна атакува с военноморски дрон руското пристанище Новоросийск, което е ключов център на Черно море за износа на руски петрол. Освен това миналия четвъртък най-големият износител на петрол в света Саудитска Арабия удължи доброволното си съкращаване на добива на суров петрол с един милион барела на ден до края на септември”.

Съкращението на добива от страна на Рияд беше въведено от юли до август, но миналата седмица стана ясно, че то "може да бъде удължено или разширено и задълбочено".

Решение на нигерийското правителство удря здраво европейските рафинерии Западна Африка, с Нигерия начело, исторически е една от основни дестинации за износ на бензин от Европа
"Сега, след като видяхме, че доставките намаляват, мисля, че ще видим и много по-високи цени", казва Джош Йънг, главен инвестиционен директор в Bison Interests, инвестиционна компания за петрол и газ.

Русия, вторият по големина износител на петрол в света, също пое ангажимент доброволно да намали износа на петрол с 300 000 млн. барела на ден през септември.

Цените на петрола са напът да достигнат 4-месечен връх

Фючърсите на световния бенчмарк Брент се търгуваха малко под равнището на 86,17 долара за барел - най-високата стойност от 14 април насам, информира още CNBC.

В същото време фючърсите на американския сорт West Texas Intermediate са се понижили с 0,1% до 82,74 долара за барел, което също е колебание около най-високите стойности от средата на април.

IEF: Цените на петрола скачат през втората половина на 2023 Европа трябва да се подготви за възможността да има проблеми с втечнения газ, смятат от организацията
"Всъщност смятам, че цените ще бъдат доста волатилни", казва Йънг, добавяйки, че те ще бъдат много по-високи през следващите пет години. "Възможно е да видим по-високи от когато и да било стойности и цените да изригнат, тъй като преминаваме през динамика на недостатъчно предлагане спрямо търсенето".

Но Ед Морс, глобален ръководител на отдела за изследване на суровините в Citibank, смята, че добивът в Саудитска Арабия и Русия "вероятно ще се възстанови" през октомври, а цените на петрола ще достигнат 90 долара за барел само през това тримесечие.

"Просто не виждаме ръстът на търсенето да е толкова впечатляващ", казва Морс, прогнозирайки, че няма да има "този огромен допълнителен скок в китайското търсене, който се очаква".