Една от най-големите петролни компании – BP, отчете близо 70% спад на печалбата си за второто тримесечие на годината поради по-ниските цени на изкопаемите горива, което е отражение на тенденция, наблюдавана в цялата енергийна индустрия, съобщава CNBC.

Британският енергиен концерн обяви печалба за второто тримесечие в размер на 2,6 млрд. долара, докато анализаторите очакваха тя да бъде в размер на 3,5 млрд. долара. За сравнение, през първото тримесечие на годината печалбата на BP е 4,96 млрд. долара, а през второто на 2022 - 8,5 млрд. долара.

В същото време BP увеличава дивидента си с 10% до 7,27 цента на обикновена акция. Енергийният гигант също така заявява, че ще изкупи обратно свои акции за 1,5 млрд. долара през следващите три месеца.

Спадът на запасите от петрол създава предпоставки за скок на цените Както МАЕ, така и ОПЕК очакват търсенето на петрол да изпревари предлагането през тази година


Но BP не е изключение, а по-скоро затвърждава цялостното впечатление, че големите петролни компании не успяват да достигнат високите печалби, отчетени през същия период на миналата година, на фона на по-ниските цени на суровините.

Отстъплението на петролните гиганти

Миналия четвъртък британският петролен гигант Shell също отчете рязък спад на печалбата за второто тримесечие на годината, позовавайки се на по-ниските цени на изкопаемите горива и маржовете на рафиниране.

Shell отчита коригирана печалба в размер на 5,1 млрд. долара, което не отговаря на очакванията на анализаторите за 6 млрд. долара. За същия период на миналата година петролният гигант отчита коригирана печалба от 11,5 млрд. долара, а за първите три месеца на тази година - 9,6 млрд. долара.

Решение на нигерийското правителство удря здраво европейските рафинерии Западна Африка, с Нигерия начело, исторически е една от основни дестинации за износ на бензин от Европа


Shell увеличава тримесечния си дивидент с 15% до 0,33 долара на акция, обявявайки обратно изкупуване на акции на стойност 3 млрд. долара - програма, която се очаква да приключи през следващите три месеца.

"В крайна сметка ние имаме балансирана стратегия за енергиен преход. Това, към което се стремим, е да можем да правим правилните неща сега и в бъдеще - както за нашите акционери, така и за планетата", коментира главният изпълнителен директор на Shell Ваел Саван пред CNBC.

Френската петролна компания TotalEnergies също отчита по-слаби от очакваните резултати с коригирана нетна печалба за второто тримесечие в размер на 5 млрд. Това е 49% спад в сравнение с огромната печалба, която компанията регистрира през същия период на миналата година.

„Отвратителни печалби“: Резултатите на BP отново предизвикаха остри реакцииКомпанията обави печалба от близо 5 милиарда долара за първите три месеца на годината


Главният изпълнителен директор на TotalEnergies Патрик Пуян коментира, че "солидните" приходи на компанията са постигнати в "благоприятна, но усложняваща се петролна и газова среда".

Норвежкият петролен и газов гигант Equinor пък съобщава за 57% спад на печалбата за второто тримесечие на годината.

„Петте най-големи западни петролни компании са натрупали обща печалба от близо 200 млрд. долара през 2022 г., когато цените на изкопаемите горива се повишиха след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. От своя страна Shell отчете рекордна годишна печалба от почти 40 млрд. долара, а BP - 27,7 млрд. долара за цялата 2022 г., което също е рекорд за компанията. Цените на петрола и природния газ обаче бяха подложени на натиск през първата половина на 2023, тъй като глобалните икономически сътресения надделяха над фундаменталните фактори, свързани с търсенето и предлагането“, припомня CNBC.