Запасите от петрол започват да намаляват в някои региони, тъй като търсенето изпреварва предлагането, ограничено от дълбоките съкращения на производството от страна на лидера на ОПЕК Саудитска Арабия, което се очаква да повиши цените през следващите месеци.

Анализатори на JP Morgan коментират, цитирани от Reuters, че запасите от петрол, които включват суров петрол и преработени продукти, сега играят по-голяма роля при определянето на цените на суровината, отколкото щатският долар, тъй като западните санкции срещу Русия са ускорили търговията в други валути.

"Очакваме запасите да се изтеглят сравнително агресивно през юли, а до края на август би трябвало да сме приключили с натрупването, което наблюдавахме през първата половина на годината", казва Кристофър Хейнс, анализатор в Energy Aspects. "Намираме се на прага на ограничаване на предлагането. Намаляването на доставките от Саудитска Арабия по същество ускорява графика."

Както Международната агенция по енергетика (МАЕ), така и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) очакват търсенето на петрол да изпревари предлагането през тази година. Това ще доведе до общо намаляване на запасите с 400 000 до 500 000 барела дневно и ще се отчете най-вече през втората половина на годината.

Решение на нигерийското правителство удря здраво европейските рафинерии Западна Африка, с Нигерия начело, исторически е една от основни дестинации за износ на бензин от Европа
Въпреки че според МАЕ световните запаси от петрол са се увеличили през май до най-високото си ниво от септември 2021 г. насам, което се дължи на значителното увеличение в страните извън ОИСР, анализаторите твърдят, че се появяват признаци на свиване, по-специално в САЩ.

Досега намаляването на запасите е било географски неравномерно, като спадът в САЩ и Европа е компенсиран от увеличение в Китай и Япония. Освен това намаленията са по-скоро при горивата, отколкото при суровия петрол, въпреки че предлагането на кисел суров петрол, който обикновено е на по-ниска цена от сладкия, се е свило поради съкращенията, въведени от ОПЕК и нейните съюзници.

"Изглежда, че доброволните съкращения, обявени от осемте държави от ОПЕК+ през април, плюс допълнителното едностранно съкращение от 1 млн. барела дневно от Саудитска Арабия имат желания ефект, като киселите барели стават все по-оскъдни", заявяват анализаторите на JP Morgan.

Рафинериите работят по-трудно, за да посрещнат нарастващото търсене през лятото, тъй като хората шофират и летят повече, което отчасти обяснява спада на запасите, смятат от банката, посочвайки като друга причина спада на руския износ на петрол през този месец.

IEF: Цените на петрола скачат през втората половина на 2023 Европа трябва да се подготви за възможността да има проблеми с втечнения газ, смятат от организацията
Банката очаква цените на бенчмарка Брент, който се търгува около тримесечния връх от 84 долара за барел тази седмица, да се повишат до 86 долара за барел до края на третото тримесечие, преди да намалеят през четвъртото, тъй като запасите отново ще започнат да се увеличават.

UBS пък заявява, че очаква повишение до 85-90 долара за барел през следващите месеци.

Запасите от суров петрол в хъба за съхранение в Кушинг, Оклахома, намаляват с 2,9 млн. барела през седмицата до 14 юли, което е най-силното намаление от повече от година и половина, сочат данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), а през следващата седмица те се понижиха с още 2,6 млн. барела, като по този начин останаха значително под петгодишната си средна стойност, припомня още Reuters.

По отношение на горивата данните на консултантската компания FGE Energy за ключови хъбове в САЩ, Северна Европа, Япония, Сингапур и Фуджейра в Обединените арабски емирства показват, че като цяло запасите са се изтегляли агресивно досега през този месец - както по суша, така и по море.

Седмичните запаси от дизелово гориво, гориво за реактивни двигатели и мазут в петте региона в момента също са под средните си петгодишни стойности.

Петролните гиганти засилват търсенето на нови находища за изкопаеми гориваПечалбите надделяват над притесненията - водещите компании в индустрията се обръщат към дълбоките сондажи
Запасите от бензин в САЩ в размер на 217,6 млн. барела са на най-ниското си ниво за този период на годината от 2015 г. насам, според данни на EIA, и са с 5 млн. барела, или 5%, по-ниски от предходната 10-годишна сезонна средна стойност.

Големи натрупвания на суров петрол в Азия

Голямото натрупване на суров петрол в Китай и Япония засега компенсира спада в Близкия изток, което означава, че все още няма признаци за цялостно намаляване на запасите от суров петрол на сушата в глобален мащаб, смятат от компанията за сателитни анализи Kayrros.

Нейните данни показват, че запасите от суров петрол през седмицата до 20 юли са достигнали двугодишен връх, като светът е добавил 200 млн. барела в складовете си след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Това се равнява на приблизително 400 000 барела дневно за този период от време - което, за сравнение, е дневното потребление на петрол в Португалия.

Лъвският пай се пада на Китай, който от средата на април е добавил 700 000 барела дневно, което, както отбелязва съоснователят на Kayrros Антоан Халф, е по-скоро търговско, отколкото стратегическо изпълнение. Той обяснява това увеличение със слабата промишлена активност в Китай и вноса на суров петрол с отстъпка от Русия, Иран и Венецуела.

Пазарът разбива надеждите на Саудитска Арабия за цените на петролаПетролният пазар изпрати предупреждение до Саудитска Арабия и всички останали, които залагат, че цените са готови за възстановяване: не разчитайте на това
Според Kayrros запасите от суров петрол в Япония са се увеличили с 25 млн. барела, или 8%, от април насам и са достигнали най-високото си ниво от близо две години.

Запасите от дизелово гориво в Китай също нарастват рязко в периода ноември 2022 г. - февруари 2023 г. и оттогава остават на високи нива.

Близък Изток и Персийски залив

Според оценки на Macquarie запасите от суров петрол в района на Близкия изток, Персийския залив и Северна Африка са намалели с 5 млн. барела досега през тази година, въпреки че членовете на ОПЕК в региона са изтеглили 10 млн. барела.

"Мисля, че иранските барели, както плаващи, така и сухоземни, са си проправяли път през различни части на Азия и след това са се озовавали в Китай", казва анализаторът на Macquarie Викас Дуивиди.

Подобно на JP Morgan, Дуивиди смята, че запасите ще намалеят през следващите седмици, преди да започнат отново да се увеличават през четвъртото тримесечие, тъй като рафинериите забавят производителността си, а по-високите цени на петрола карат някои членове на ОПЕК+ да надвишават производствените си квоти, за да увеличат приходите си.

"В момента сме оптимистично настроени. Това е първият подобен случай от много, много време насам. В продължение на около 18 месеца настроенията определено бяха “мечи", казва той.