Последният кръг от доброволни съкращения на добива на суров петрол доказва сътрудничеството между големите производители и съюзниците Русия и Саудитска Арабия, каза министърът на енергетиката на кралството принц Абдулазиз бин Салман в сряда на семинар на ОПЕК+ във Виена, цитиран от CNBC.

В понеделник Саудитска Арабия заяви, че ще удължи заявеното за юли намаляване на добива от 1 милион барела на ден до август, докато Русия обяви спад на износа с 500 000 барела на ден през следващия месец.

Групата на държавите от ОПЕК+, която включва страните износителки на петрол от ОПЕК и водещи производители на суровината, които не членуват в картела, като Русия, намалява добива на петрол от ноември миналата година на фона на поевтиняването му на международните пазари. Страните от ОПЕК+ добиват около 40% от суровия петрол в света, отбелязва Reuters.

Новите съкращения от страна на Русия и Саудитска Арабия идват на фона на обявените през април доброволни намаления от ОПЕК+, които ще бъдат удължени до края на 2024 г., според взетото решение по време на министерската среща на коалицията през юни.

Пазарът разбива надеждите на Саудитска Арабия за цените на петролаПетролният пазар изпрати предупреждение до Саудитска Арабия и всички останали, които залагат, че цените са готови за възстановяване: не разчитайте на това

Появяват се някои въпросителни относно степента, в която Русия ще спази доброволните си ангажименти за намаляване на производството на суров петрол, като се имат предвид проблемите с прозрачността относно потреблението на нейните рафинерии и износа по море, който не се приема в Европа от декември и е пренасочен към Азия, коментира CNBC.

Руската администрация спира публикуването на официална статистика за производството на нефт, природен газ и газов кондензат до април 2024 г., според руската държавна информационна агенция ТАСС.

Прилагането на намаление на износа, а не на производството, ще позволи на участниците на пазара, които разчитат на независими данни за проследяване от трети страни, да проверяват степента, в която Русия спазва ангажиментите си.

В интервю през юни за CNBC саудитският министър на енергетиката каза, че ОПЕК+ може „напълно“ да се довери на Русия. „Винаги обаче се осланям на посланието на Роналд Рейгън „Доверявай се, но проверявай“, каза той тогава, подчертавайки инструменталната роля на независимите източници на ОПЕК+ при оценката на ангажиментите за производство на отделните държави-членки.

Междувременно цената на Брент се задържа малко над прага от 75 долара за барел, черпейки оскъдна подкрепа от съобщенията за доброволен спад, на фона на по-широк фокус върху макроикономическите опасения относно потенциална глобална рецесия.