Според статистически данни и ръководители от бранша петролните и газовите компании са засилили търсенето на нови находища, като реинвестират част от рекордните печалби от скока на цените на изкопаемите горива, предизвикан от войната в Украйна.

Това показва, че браншът залага на засилване на търсенето в дългосрочен план, посочва в свой анализ Reuters и добавя:

„Съживяването на проучванията - по-специално от страна на големите европейски компании, отразява подновения ангажимент към петрола и газа, след като Shell и BP се отказаха от обещанията си да намалят добива и да инвестират във възобновяеми енергийни източници като част от енергийния преход“.

Това е отговор на натиска от страна на мнозинството инвеститори да максимизират печалбите си от нефт и газ, вместо да инвестират в предприятия за възобновяема енергия с по-нисък марж. Този избор на петролните гиганти разгневи някои инвеститори, засега малцинство, които искат петролните компании да бъдат по-тясно обвързани с глобалните усилия за смекчаване на изменението на климата, посочва още информационната агенция.

МАЕ: Глобалното търсене на петрол ще достигне пик още това десетилетиеРастежът на търсенето на петрол в световен мащаб ще спре до 2028 г., прогнозира агенцията


Подновеният апетит към запасите и добива на нефт и газ е особено голям обрат за BP, която преди три години се освободи от повечето служители в звеното си за проучвания, а това е дългосрочна и високорискова дейност. Големите офшорни проекти обикновено отнемат пет години от откриването до разработването си и поне още 10 години, за да се възвърнат първоначалните инвестиции.

Въпреки това твърдите горива се доказват като по-надежден източник на печалби за големите енергийни компании, отколкото много различния бизнес модел за производство на възобновяема енергия. Исторически погледнато, възвръщаемостта от добива на нефт и газ е около 15-20%, докато повечето проекти за възобновяеми енергийни източници са до 8%.

В същото време ралито на цените на петрола и газа, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна, доведе до рекордни печалби за големите енергийни компании, което повиши доверието в най-скъпите и високорискови офшорни проучвания, защото те могат да донесат и най-високи печалби.

Човечеството се нуждае от пет пъти по-бърз преход към чистата енергия В противен случай целите на Парижкото споразумение няма как да бъдат постигнати, което крие изключителни рискове


"Офшорните проучвания преживяват ренесанс", заявява на 21 юни главният изпълнителен директор на компанията за услуги за нефтени находища SLB Оливие Льо Пьош.

И водещи доставчици на данни и консултантски компании в сектора подкрепят това мнение.

Броят на офшорните сондажни кораби, използвани за проучване и добив на нефт и газ, се възстановява през май до нивата отпреди пандемията, като нараства с 45% от най-ниските стойности през октомври 2020 г., показва анализ на данните на компанията за петролни услуги Baker Hughes, направен от Reuters.

Анализаторите на Wood Mackenzie пък предвиждат продължаващо нарастване на дейността, като прогнозират, че до 2025 г. проучванията и сондирането в морето ще се увеличат с 20%.

Увеличаването на броя на сондажите вече е спомогнало за повишаване и на дневните тарифи за наемане на сондажни платформи до най-високите нива от 2014 г.

Shell се отказва от целта си за свиване на добива на петрол до 2030Изкопаемите горива остават основни суровини за компанията и през следващите години


"По-високите цени на петрола, фокусът върху енергийната сигурност и предимствата на дълбоководното сондиране по отношение на емисиите подкрепиха разработването на дълбоководни находища и до известна степен стимулираха проучването", казва Лесли Кук, анализатор от Wood Mackenzie.

Потенциалният размер на офшорните залежи може да осигури икономии от мащаба, което означава, че за добива на всеки барел ще се използва по-малко енергия, което ограничава емисиите.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че глобалните инвестиции в добив на нефт и газ ще се увеличат с около 11% до 528 млрд. долара през 2023 г., което е най-високото ниво от 2015 г. насам.

Близо 80% от най-големите компании не спазват Парижкото споразумение Едва 20% от 500-те най-големи по пазарна стойност в света правят достатъчно срещу замърсяването


Barclays пък очаква, че броят на офшорните проекти, които ще получат одобрение през тази година, ще достигне 10-годишен връх.

Междувременно Wood Mackenzie прогнозира ангажирането на до 185 млрд. долара за разработване на 27 млрд. барела петролни резерви, като международните компании ще се фокусират върху по-скъпите дълбоководни разработки, които гарантират и по-добра възвръщаемост. Агенцията смята, че т.нар. златен триъгълник - Мексиканският залив на САЩ, Южна Америка и Западна Африка, както и част от Средиземно море, ще представляват 75% от световното търсене на плаващи платформи до 2027 г.