Пет активистки групи са подали втори иск срещу френската петролна компания TotalEnergies за проектите ѝ в Уганда и Танзания в граждански съд в Париж, съобщава Reuters, след като предишният им опит за бърза процедура e бил отхвърлен през февруари.

Френските и угандийските групи, водени от "Приятели на Земята" - Франция, обвиняват енергийната компания, че не е защитила хората и околната среда при разработването на петрола в Тиленга и на Източноафриканския петролопровод за суров петрол (EACOP) на стойност 3,5 млрд. долара.

Техният иск е базиран на френски закон от 2017 г., който въвежда "задължение за бдителност" и изисква от големите компании да идентифицират рисковете в своите глобални операции и вериги за доставки и да представят подробни стратегии за предотвратяването им.

ОПЕК смята петрола за незаменим в обозримо бъдеще, MAE - точно обратнотоСпоред износителите на петрол глобалното търсене ще нарасне до 110 млн. барела дневно до 2045 г., МАЕ не мисли така


"TotalEnergies счита, че планът ѝ за наблюдение се прилага ефективно и е гарантирала, че дъщерните ѝ дружества в Уганда и Танзания са приложили подходящи планове за действие, така че да зачитат правата на местните общности и биоразнообразието", заявяват от компанията в коментар пред информационната агенция и добавят: "Очакваме с нетърпение дебата по същество в съда."

Компанията притежава 62% дял в EACOP, който ще се простира на 1443 км - от нефтените находища на езерото Алберт в Уганда до пристанището Танга в Танзания. Той ще има капацитет да изпраща до 246 000 барела суров петрол на ден към световните пазари още през 2025 г.

Първият иск на организацията е имал за цел да спре проектите чрез съдебно разпореждане по специална бърза процедура, но съдията установява, че т.нар. план за наблюдение на TotalEnergies е правно адекватен. В съдебното решение обаче се добавя, че само подробно разследване в рамките на стандартен съдебен процес може да установи дали действията на дружеството на място са били в съответствие със задължението му да предотврати потенциални вреди.

България е с най-голям ръст на емисии в ЕС от местно използване на енергия Най-голям годишен спад е регистриран в Нидерландия, следвана от Люксембург, Белгия и Унгария


Сегашният правен иск търси обезщетение за тези, които твърдят, че вече са били увредени в резултат на изграждането на проекта. Твърденията в тази посока варират от липса на навременно плащане за земята, върху която ще бъде построен тръбопроводът, до повредени къщи от наводнения по време на строителството на съоръженията за преработка на нефт.

Правни действия и срещу BNP Paribas

„Приятели на Земята“ участват и в други съдебни искове срещу френски гиганти. През февруари организацията става част от иск срещу BNP Paribas, в който се твърди, че заемите, които кредиторът отпуска на компании за добив на нефт и газ, нарушават правно обвързващо задължение във Франция да гарантира, че дейностите ѝ не вредят на околната среда.

Близо 80% от най-големите компании не спазват Парижкото споразумение Едва 20% от 500-те най-големи по пазарна стойност в света правят достатъчно срещу замърсяването


В началото на годината от BNP Paribas разкриват, че към края на септември са имали 23,7 млрд. евро неизплатени заеми за изкопаеми горива и че са спрели финансирането на петролни проекти през 2016 г.

Но Александър Поидац, отговорник за застъпничеството в Oxfam France, е категоричен пред Reuters, че BNP Paribas "продължава да издава нови празни чекове на най-големите компании за изкопаеми горива, без да поставя условия за екологичен преход".