След пандемията, войната в Украйна и последвалия инфлационен шок, процесите в световната икономика са несигурни, а последното, от което светът има нужда, е нова неприятна изненада, пише в анализ по темата CNN.

През уикенда бяхме близо до такава, след като недоволни руски наемници се насочиха към Москва, отправяйки остро предупреждение към президента Владимир Путин, че страната е на ръба на "гражданска война" в стил 1917 г.

Въоръженото въстание беше потушено – засега, но най-сериозното предизвикателство към властта на Путин от 23 години насам все още може да доведе до сътресения и промени.

"Сега Путин е в пълен хаос", убеден е професорът от Йейл и експерт по политиката в Русия Джефри Зоненфелд, цитиран от CNN.

Русия е изпаднала от класацията на 10-те най-големи икономики в света, с брутен вътрешен продукт приблизително колкото този на Австралия, но остава един от най-големите доставчици на енергия за световните пазари - включително Китай и Индия, въпреки западните санкции, наложени след пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

POLITICO: Маската на Путин пада. Украйна вижда възможност в хаосаЛекотата, с която наемниците на „Вагнер“ успяха да поемат контрол над руска територия и да стигнат на по-малко от 200 километра от Москва, показа, че режимът на Путин далеч не е непобедим

Анализаторите на Rystad Energy смятат, че пристъпите на геополитическа несигурност в основните страни производителки на петрол през последните 35 години - от граждански вълнения до опити за преврат, въоръжени конфликти и смяна на правителства - са добавяли средно 8% към цената на петрола през петте дни след конкретното разтърсващо събитие.

Всяка значителна загуба на руска енергия ще принуди Китай и Индия да се конкурират със западните държави за доставки от други производители.

Ако политическият хаос ограничи износа на други стоки, като например зърно или торове, това също може да доведе до нарушаване на баланса между търсенето и предлагането. А това от своя стана, ще доведе до повишаване на цените за всички.

Инвеститорите следят отблизо случващото се в РусияФинансовите пазари често са нестабилни след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Ричард Бронз, ръководител на отдел "Геополитика" и съосновател на Energy Aspects, смята, че пазарите трябва да разберат до каква степен цените могат да се повишат, за да отразят по-големия риск за руските доставки - мнение, което се споделя и от други анализатори.

"Този на пръв поглед опит за преврат само внася несигурност, която може да се отрази в по-високи цени", коментира Мат Смит, водещ анализатор в Kpler. "Такива сътресения и несигурност, каквито видяхме през последните дни, биха могли да донесат подкрепа за цените, като се има предвид потенциалът за прекъсване на доставките - и страхът от тях, който не беше взет предвид преди уикенда."

Цените на енергията и храните в световен мащаб се повишиха след миналогодишната инвазия в Украйна, което ускори инфлацията в Европа и Съединените щати. Оттогава тя спадна от многогодишните върхове, но битката за контрол на цените не е приключила и сега е в решителна фаза.

"Последният етап от пътя към възстановяване на ценовата стабилност ще бъде най-труден", заявиха от Банката за международни разплащания в годишния си доклад в неделя. Според тях съществува "съществен риск да се утвърди психологията на инфлацията", която да доведе до това, което икономистите описват като спирала на цените.

"Световната икономика се намира в критичен момент. Трябва да се отговори на предизвикателствата", заяви генералният директор Агустин Карстенс на годишното общо събрание на BIS в Базел.

Бунтът в Русия разкрива „пукнатини“ в режима на Путин, каза Блинкен„Това е само поредната глава към една много, много лоша книга, която Путин написа за Русия“, каза държавният секретар на САЩ

Признаците, че световното търсене на енергия може да отслабне тази година поради забавянето на икономиките, доведоха до спад на цените на американския суров петрол с близо 14% досега през тази година до малко под 70 долара за барел. (Международният бенчмарк Брент е спаднал с подобен процент).

Но всичко, което би могло да застраши способността на Русия да продължи да снабдява световните енергийни пазари, ще бъде наблюдавано с тревога от политиците на Запад и от най-големите клиенти на страната в Азия.

"Ако нещо наруши тези потоци, това определено би било риск за повишаване на цените на петрола, особено след като вече навлизаме в част от годината, когато се очаква глобалното търсене на петрол да надхвърли значително предлагането", допълва Бронз.

Либия и Венецуела са поучителни примери как гражданската война и вътрешнополитическите конфликти могат да навредят на износа. Производството на петрол в Либия е спаднало от около 1,7 млн. барела на ден до рекордно ниското ниво от едва 365 000 през 2020 г. Производството във Венецуела също достига многогодишно дъно през същата година.

ОПЕК смята петрола за незаменим в обозримо бъдеще, MAE - точно обратнотоСпоред износителите на петрол глобалното търсене ще нарасне до 110 млн. барела дневно до 2045 г., МАЕ не мисли така

Русия е много по-важен играч.

С малко под 10 млн. барела дневно тя произвежда около 10% от световното търсене на суров петрол. А с общ износ на петрол от близо 8 млн. барела дневно, е втората по големина сила след Саудитска Арабия в съюза на водещите производители на енергия ОПЕК+.

Санкциите на Запада доведоха до желания ефект - намаляване на парите, които Москва печели от енергетика, но руският износ на петрол - в количествено изражение, се възстанови до нивата, наблюдавани преди нахлуването в Украйна, тъй като Китай и Индия усвояват барелите, избягвани от страните от Г-7.

Въпреки че е твърде рано да се каже дали нещо ще се случи или промени, "това в никакъв случай не е приключило и затова повдига нови въпроси какво може да последва", допълват експертите.