Войските на частната военна компания "Вагнер" са влезли в град Ростов на Дон и са заели позиции в генералния щаб на руското южно окръжно военно командване, след като властите в Москва издадоха заповед за арест на лидера на паравоенната група Евгений Пригожин, съобщават световните агенции.

Вчера Пригожин заяви, че нахлуването в Украйна е основано на лъжи от страна на Кремъл. След това той призова руската армия на бунт срещу военното ръководство, като заяви, че руски военни са убили "огромно количество" от неговите войници при удари срещу лагерите на "Вагнер" в петък. Военните отрекоха тези удари да са били извършени и няма независими доказателства в подкрепа на твърденията на Пригожин, отбелязва The Wall Street Journal.

Изданието посочва, че видеоклипове, публикувани онлайн от местни репортери и минувачи, показват танкове и бойни превозни средства на "Вагнер", които лесно заобикалят барикадите от автобуси и се вливат в Ростов рано сутринта в събота. Руските държавни медии съобщиха, че друга колона на "Вагнер" се движи в района на Воронеж, между Ростов и Москва, пише още WSJ.

Водещите руски военни командири, които са работили с Вагнер, призоваха бойците на групата да спрат, преди да е станало твърде късно, допълва изданието. „Последното нещо, от което се нуждаем, е да отприщим истинска гражданска война вътре в страната. Върнете се на себе си“, призовава във видео генерал-лейтенант Владимир Алексеев, заместник-началник на руското военно разузнаване.

Ростов на Дон е ключов град за руската инвазия в Украйна, припомня AFP.

Пригожин обяви в канала си в Telegram, че сред контролираните от него и неговите бойци военни обекти там има и летище, пише агенцията, цитирана от БТА.

"Ние сме в генералния щаб, сега е 7,30 ч. сутринта", казва Пригожин във видео, разпространено в Telegram.

"Руските военни обекти в Ростов са под контрол, в това число и летището", допълва той, докато зад него минават мъже с униформи.

Във видеото Пригожин призовава руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий

Герасимов да дойдат в Ростов на Дон и да се срещнат с него, пише Reuters.

"Ние дойдохме тук. Ние искаме да приемем началника на генералния щаб и Шойгу", посочва Пригожин. "Докато те не дойдат тук, ние ще останем тук, ще блокираме град Ростов и ще се насочим към Москва", допълва той.

В друго видео, докато влиза във военния щаб в Ростов, Пригожин ругае висшите руски командири и казва, че неговите сили са свалили три хеликоптера, които са стреляли по войските му, пише WSJ. „Ще ги свалим всички, ако продължите да ги изпращате“, казва той. "Защото убивате цивилни."
В канала "Разгрузка вагнера" в Telegram е качено и видео, на което Пригожин се вижда седнал между двама високопоставени руски генерали, единият от които е генерал-лейтенантът от руските сухопътни сили Владимир Алексеев. Той по-рано бе публикувал видео, в което го призоваваше да преосмисли заявеното намерение за отстраняване на висшето военно командване. Пригожин се закле да отмъсти "за унищожаването" на своите сили, Москва отрече неговите обвинения

Вчера ръководителят на руските наемници обвини руската армия, че е унищожила неговите бойци, без да даде повече подробности за обвинението си, и се закле да "спре злото" на военното ръководство, предаде Reuters.

Министерството на отбраната на Русия бързо публикува изявление, в което се казва, че обвиненията на Пригожин "не отговарят на действителността и са информационна провокация".

В поредица от аудио съобщения, публикувани на официалния му профил в Telegram, Пригожин е заявил, че "злото на руското военно ръководство трябва да бъде спряно", добавяйки: "Тези, които унищожиха нашите момчета, които унищожиха живота на десетки хиляди руски войници, ще бъдат наказани. Моля никой да не оказва съпротива".

По думите на Пригожин срещу лагерите на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" е била извършена ракетна атака. "Според очевидци, ударът е бил нанесен откъм тила, т.е. е бил нанесен от военните на руското министерство на отбраната", заяви той.

Пригожин се закле да си отмъсти за случилото се. "Ние сме 25 000 на брой и ще разберем защо в страната цари хаос", закани се той, но също така добави: "Това не е военен преврат".

Разпространената в социалните мрежи информация за това, че руските въоръжени сили са нанесли удар по "тиловите лагери на ЧВК "Вагнер", е невярна, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"Всички съобщения и видеоклипове, разпространявани в социалните мрежи от името на Пригожин за предполагаемия удар на руските въоръжени сили по "тиловите лагери на ЧВК "Вагнер", са неверни и представляват информационна провокация", заявиха от министерството.

Президентът на Русия Владимир Путин е информиран за ситуацията, която се развива около Евгений Пригожин и се вземат всички необходими мерки, съобщи пред журналисти прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

Руският Национален антитерористичен комитет съобщи, че изявленията на основателя на "Вагнер" Пригожин са станали основание за образуване на наказателно дело за призив към въоръжено въстание.

"Обвиненията, разпространявани от името на Евгений Пригожин, нямат никакви основания. Във връзка с тези изявления Федералната служба за сигурност на Русия е образувала наказателно дело по обвинения в призоваване към въоръжено въстание. Настояваме за незабавно прекратяване на незаконните действия", заяви комитетът.

Нахлуването в Украйна е основано на лъжи

Вчера ръководителят на "Вагнер" заяви, че нахлуването в Украйна е основано на лъжи от страна на Кремъл. Той каза това на видеозапис, разпространен от пресслужбата му в Telegram, предаде Reuters.
"Нищо извънредно не се случи на 24 февруари. Министерството на отбраната се опитва да измами обществото, а президентът ни разказва някаква история за луда агресия от страна на Украйна и как те са се опитвали да ни нападнат заедно с цялото НАТО”, казва Пригожин.
„Войната им трябваше, за да може Сергей Шойгу (министърът на отбраната на Русия) да стане маршал и да вземе втори медал на Герой на Русия. Войната не беше необходима за демилитаризация и денацификация на Украйна", казва още Пригожин.
По-рано вчера лидерът на "Вагнер" бе цитиран от AFP да казва, че руската армия отстъпва в редица сектори на юг и на изток в Украйна.
По този начин той влезе в противоречие с твърденията на Кремъл, според които украинската контраофанзива е провал, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

"Руската армия се изтегля в сектори на Запорожка и в Херсонска област, украинските въоръжени сили напредват", казва Пригожин във видео, публикувано в Telegram от неговата пресслужба.


"Същото се случва и в Бахмут, врагът прониква все по-надълбоко в нашата отбрана", посочва още той. "Няма никакъв контрол, няма военни успехи на Москва", добавя Пригожин, според когото руските военни "се къпят в кръв".


Думите на Пригожин не може да бъдат проверени от независим източник. Те обаче противоречат на тези на руския президент Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу, според които руската армия отблъсква украинските атаки, отбелязва AFP.

Ходорковски призова да се помогне на Пригожин срещу режима на Путин Междувременно бившият руски олигарх и настоящ противник на Кремъл Михаил Ходорковски призова да се помогне на ръководителя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин. "Трябва да се помогне дори на дявола, ако реши да тръгне срещу този режим. Този бандит (Пригожин) иска да обезпокои другия бандит (Путин). Сега не е момент да се мръщим и цупим, сега трябва да му помогнем", написа Ходорковски в Telegram, предава AFP.