Володимир Зеленски осигури нова военна помощ от САЩ по време на трескава дипломатическа активност в рамките на срещата на върха на Г-7, докато Русия претендира за победа на бойното поле в източния украински град Бахмут.

Американският президент Джо Байдън обяви военна помощ на стойност до 375 милиона долара за Киев, като каза на Зеленски, че САЩ правят всичко възможно, за да укрепят защитата на Украйна във войната ѝ с Русия, съобщиха световните агенции.

Срещата им дойде, след като Зеленски се опита да спечели лидерите на необвързаните страни, включително Индия и Бразилия, които досега отказват да осъдят руската инвазия, посочва The Guardian.

По време на разговор със Зеленски в кулоарите на срещата на върха Байдън каза, че пакетът с военна помощ включва боеприпаси, артилерия, бронирани превозни средства и обучение, дни след като даде зелена светлина на Обединеното кралство и други съюзници да доставят произведените от САЩ самолети F-16 на Украйна.

Зеленски първоначално потвърди загубата на Бахмут, като каза, че от града „не е останало нищо“. Запитан дали украинските сили се държат, или Русия е превзела града, Зеленски не беше съвсем ясен, но каза „трябва да разберете, че там няма нищо“, посочва The Guardian. „За днес Бахмут е само в сърцата ни.“

Той каза също така, че падането на Бахмут ще се окаже пирова победа за руснаците. „Няма нищо на това място… само руини и много мъртви руснаци“, каза той пред репортери, цитиран от The Guardian.

По-късно украински официални лица отрекоха, че Бахмут е бил загубен, заявявайки, че въоръжените му сили все още се борят за контрол над града.

Настъплението на войските ни по фланговете продължава, което прави много трудно присъствието на врага в Бахмут. Нашите сили частично обкръжиха града, заяви в Telegram заместник-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр.

Руската армия обяви в събота, че е превзела града, а в неделя Владимир Путин поздрави наемниците от Вагнер и войниците за това, което той нарече "освобождението" на Бахмут. В изявление, публикувано на уебсайта на Кремъл, Путин казва, че битката – най-дългата и най-кръвопролитната от 15-месечната война – е завършила с руска победа и че всички, които са се отличили в нея, ще получат държавни награди. (По-късните коментари относно статута на Бахмут четете тук)

Г-7 призова Пекин да окаже натиск върху Русия за край на войната в УкрайнаПозицията на страните от Г-7 за Тайван не се променила, подчертават лидерите на седемте най-разити икономики

Г-7 повтори непоколебимата си подкрепа за Киев в последното си комюнике, но украинският президент положи усилия, за да убеди лидерите на други страни да последват примера на седемте най-развити икономики.

Те включват бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, който обвини Запада в „насърчаване на войната“ и не потвърди, че ще се срещне с украинския лидер в Хирошима.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди, който призова за прекратяване на огъня в Украйна, но не осъди Кремъл, беше по-сговорчив при срещата си със Зеленски в събота, коментира още The Guardian.

„Разбирам вашата болка и болката на украинските граждани много добре. Мога да ви уверя, че Индия и аз лично ще направим всичко възможно за разрешаването на този проблем“, каза Моди на Зеленски.

Зеленски отговори, че вярва, че Индия „ще участва във възстановяването на основан на правила международен ред, от който всички свободни нации очевидно се нуждаят“.

Пекин изрази силно недоволство във връзка с комюникето на Г-7 за КитайВ документа бяха отправени упреци към Пекин във връзка с Южнокитайско море, правата на човека и предполагаеми китайски намеси във вътрешните дела на други страни

Френският президент Еманюел Макрон описа срещата на върха като възможност да убеди нововъзникващите икономики Индия и Бразилия да подкрепят Украйна, описвайки изненадващото посещение на Зеленски в Хирошима като „промяна на играта“.

Г-7 в събота обеща да засили натиска върху Русия в последното си комюнике, публикувано ден по-рано от домакините на срещата на върха, очевидно очаквайки, че неделя ще бъде доминирана от темата за Украйна.

„Бруталната агресивна война на Русия представлява заплаха за целия свят в нарушение на основните норми, правила и принципи на международната общност“, се казва в комюникето. „Потвърждаваме нашата непоколебима подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да постигнем всеобхватен, справедлив и траен мир.“

Г-7 засилва санкциите срещу Русия и намалява зависимостта от КитайПотвърждава се и необходимостта от мир и стабилност в Тайванския проток

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Г-7, че се опитва да изолира Русия и Китай. „Задачата беше поставена ясно и открито: да победим Русия на бойното поле, но не да спрем дотук, а да я елиминираме като геополитически конкурент“, заяви той.

Зеленски, който пристигна в Хирошима в събота при засилени мерки за сигурност, търси по-широка подкрепа за мирен план от 10 точки, който изисква руските сили да се оттеглят от Украйна, преди да започнат преговори.

Германският канцлер Олаф Шолц посочи, че посланието от Украйна и нейните съюзници от Г-7 е ясно: „Русия трябва да изтегли войските“. Всеки мирен план, каза той, „не може просто да бъде свързан със замразяване на конфликта. Русия не трябва да смята, че ако издържи достатъчно дълго, това ще доведе до отслабване на подкрепата за Украйна.“

Присъствието на Зеленски на срещата на Г-7 дойде ден след като Белият дом позволи на съюзниците да доставят на Киев произведени от САЩ изтребители F-16. „Въпреки че ще отнеме време за обучение на украинските пилоти да управляват сложните самолети, премахването на забраната е „страхотен резултат“, каза Зеленски.

След среща с италианския премиер Джорджия Мелони, Зеленски написа в официалния си канал в Telegram, че самолетите са от съществено значение за подобряване на способностите за противовъздушна отбрана на Украйна.