Две големи сенки падат върху Хирошима, докато тече един от най-важните икономически форуми в света – срещата на върха на лидерите на Групата на седемте (Г-7).

Сенките са на Китай и Русия, които дори не бяха поканени да участват в събитието, отбелязва Reuters.

Според официални лица, този път на лидерите на развитите икономики ще се наложи да преодолеят дори по-сериозните си различия, за да демонстрират единство срещу предизвикателствата на Пекин и Москва.

Разногласията в Г-7 се очертава да са най-значими именно по отношение на Китай, заявиха пред Reuters запознати източници.

Според участниците в срещата, Китай представлява заплаха за световните вериги за доставки и икономическата сигурност. Същевременно, той все още остава мощен и важен търговски партньор.

Икономическата несигурност расте, предупредиха финансовите лидери от Г-7Опасенията за обявяването на дефолт в САЩ засилват несигурността относно глобалните перспективи

САЩ, Япония, Германия, Обединеното кралство, Франция, Канада и Италия са тясно обвързани с Китай, втората по големина икономика в света и ключова световна производствена база и пазар, допълва Reuters.

Ключов въпрос е как Г-7 ще се справи със "съревнованието между великите сили", обяснява Нарушиге Мичишита, професор в Националния институт за политически изследвания (GRIPS) в Токио.

"Те трябва да обезпечат предизвикателствата пред икономическата сигурност и освен това, да се справят със стремглавото развитие на технологиите. Всичко е част от съревнованието между САЩ и Русия, и САЩ и Китай", категоричен е професорът.

Различията на световните сили по отношение на Китай бяха поставени в центъра на вниманието, след като френският президент Еманюел Макрон посети Пекин миналия месец и призова Европейския съюз да намали зависимостта си от Съединените щати.

Коментарът на Макрон за Тайван - объркан в превода или нов грешен ход Това не е първият случай, в който френският президент разбунва духовете в западните държави с коментарите си

Високопоставен служител от администрацията на САЩ коментира пред Reuters, че срещата на върха ще покаже, че лидерите са обединени за общ подход към Китай, въпреки че това е "един от по-сложните въпроси" на форума.

Лидерите ще обсъдят и опасенията относно използването на "икономическа принуда" от Китай в отношенията му с чуждестранните играчи на пазара, допълва агенцията.

Все още обаче не е ясно колко остър бъде тонът, след като някои членове на Г-7 остават скептично настроени към споразумение за контрол върху инвестициите в азиатската сила.

G7 с остра позиция към Русия и Китай и фокус върху възобновяемата енергияВсяко използване на химически, биологични или ядрени оръжия от страна на Москва ще има тежки последици, предупреждават страните от групата

Макар че на априлската среща на външните министри на Г-7 беше призната "необходимостта от съвместна работа с Китай по глобалните предизвикателства" и беше повторен призивът към Пекин да действа "като отговорен член на международната общност", нито ръководителите на групата по въпросите на климата, нито ръководителите на финансовите служби споменаха пряко Китай в своите комюникета.

Съединените щати са начело в настояването за по-строг контрол върху инвестициите, но Германия е по-предпазлива, като се има предвид голямата ѝ зависимост от търговията с Пекин. Европейската икономическа сила настоява да се проверяват инвестициите в целеви области, а не повсеместно, заявиха високопоставени германски правителствени служители, цитирани от Reuters.

Япония също е скептична по отношение на инвестиционния контрол.

Лидерите от Г-7 готвят нови санкции срещу Русия. На прицел е енергетиката САЩ очакват членовете на Г-7 да се съгласят да коригират своя подход към санкциите, така че за определени категории стоки целият износ да бъде автоматично забранен, освен ако не е в списък с одобрени артикули

Високопоставени германски правителствени източници съобщиха, че на срещата се очаква да бъдат подписани и редица декларации по различни въпроси, включително за войната Украйна, за икономическата устойчивост и сигурност, продоволствената сигурност и други.

"Бих определил тази среща на Г-7 като геополитическа, тъй като тя ще се заеме с огромната криза в областта на сигурността, каквато е руската агресия срещу Украйна", заяви представител на френското председателство.

"Но тя е геополитическа и заради напрежението между Китай и САЩ, което се увеличава. Трябва да уточним ясно какви са правилата на играта, за да запазим капацитета си за международно сътрудничество", допълни служителят.

Лидерите на други държави, включително Индия и Виетнам се очаква да присъстват като наблюдатели.

Г-7 се стреми да се сближи с членовете на "Глобалния юг", за да се противопостави на ролята на Китай на световната сцена.

Диамантите са голямата въпросителна в новите санкции срещу РусияБелгия, която купува значително количество диаманти, настоява за

Лидерите планират да затегнат и санкциите срещу Русия, като стъпките са насочени към енергетиката и износа, подпомагащи военните усилия на Москва, съобщиха за Reuters длъжностни лица, пряко запознати с разговорите.

Новите стъпки ще бъдат насочени към заобикаляне на санкциите с участието на трети държави и ще целят да подкопаят бъдещото производство на енергия в Русия, като ограничат търговията, която подпомага руската армия.

По отношение на инвазията на Русия в Украйна има различия в стратегията за това как да се сложи край на конфликта.

САЩ са против да се дискутират възможности на дипломатически път напред, докато не видят как ще се развие пролетната военна офанзива, заявиха официални лица, макар че европейските им съюзници искат дипломатическо решение.

"От европейска гледна точка става въпрос за това партньорите на Украйна да направят всичко възможно, за да ускорят победата ѝ", заяви европейски служител, като добави, че отговорът на Европа на предизвикателствата от страна на САЩ и Китай също е важен.

"Трябва да се научим и да защитаваме интересите си", допълни служителят.

Асиметрична война - стратегията на Тайван при инвазия на КитайТайпе и Вашингтон преговарят за създаване на

Домакинът на събитието – Япония иска да изпрати ясно послание за значението на международния, основан на правила ред, заявиха официални лица. Токио е силно обезпокоен от перспективата действията на Русия срещу Украйна да насърчат действията на Китай срещу Тайван, допълва Reuters.

Междувременно, Китай и Украйна се договориха, че трябва да работят заедно и да се отнасят с взаимно уважение. Това заявиха от китайското министерство на външните работи, цитирани от Reuters.

Си се обади на Зеленски. За смисъла на един телефонен разговор Вашингтон и голяма част от европейските столици остават скептични за посредническата роля на Китай в Украйна

Докато в Хирошима се провежда срещата на върха на Г-7, специалният пратеник на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев.

"Китай винаги е играл конструктивна роля за облекчаване на хуманитарната ситуация в Украйна по свой собствен начин и ще продължи да оказва помощ на Украйна в рамките на своите възможности", се казва още в изявлението на китайското външно министерство. Според съобщението, Китай полага усилия за прекратяване на сраженията и за възстановяване на мира възможно най-скоро.

Същевременно, Киев запазва категоричната си позиция, че няма да приеме каквото и да е предложение за край на войната, ако то означава загуба на територии или замразяване на конфликта, заявиха от украинското външно министерство.