Контролът върху износа на микрочипове, наложен от САЩ миналата година с цел да се замрази разработването на суперкомпютри от страна на Китай, използвани за създаване на ядрени оръжия, има само минимално въздействие върху китайския технологичен сектор.

Това важи и за ограниченията, свързани с износа на системи за изкуствен интелект като ChatGPT, посочва в свой анализ Reuters.

Въведените от Вашингтон ограничения за доставките на чипове засягат основно лидери на пазара като Nvidia и Advanced Micro Devices (AMD), които се превърнаха в стандарт за световната технологична индустрия при разработване на чатботове и други системи за изкуствен интелект.

Но Nvidia е създала варианти на своите чипове специално за китайския пазар, които не са базирани на най-модерните технологии, за да отговарят на експортните правила на САЩ. Експерти от бранша коментират пред информационната агенция, че най-новият от тях - Nvidia H800, обявен през март, вероятно ще отнема от 10% до 30% повече време за изпълнение на дадени задачи и може да удвои някои разходи в сравнение с най-бързите разработки на Nvidia.

Но дори ограничените чипове на доставчика представляват подобрение за китайските компании. През април Tencent Holdings, една от най-големите китайски технологични компании, изчисли, че системите, използващи H800 на Nvidia, ще съкратят времето, необходимо за обучение на най-голямата ѝ платформа за изкуствен интелект, повече от два пъти - от 11 на 4 дни, посочва Reuters.

"Компаниите за изкуствен интелект, с които разговаряме, изглежда смятат, че затруднението е сравнително малко и управляемо", казва Чарли Чай, базиран в Шанхай анализатор в 86Research.

Това разминаване между американското правителство и индустрията в страната разкрива колко голямо всъщност е предизвикателството пред САЩ да забави напредъка на Китай в областта на високите технологии, без да навреди на собствения си бизнес.

Част от стратегията на САЩ при определянето на правилата е да се избегне именно това развитие и китайските организации да се откажат напълно от американски чипове, засилвайки собствените си усилия за разработка.

Китайските компании засилват производството на чипове въпреки санкциите Крайната цел на Пекин е да си осигури възможности за по-самостоятелно производство
Затова и ограниченията за износ се състоят от две части.

Първата поставя таван на изчислителните способности на изнасяните полупроводници - мярка, предназначена да ограничи разработката на суперкомпютри за военни изследвания. И източници от индустрията за производство на полупроводници заявяват пред Reuters, че тя действа ефективно.

Скоростта на изчисления обаче е по-малко важният технически аспект при работа с големи езикови модели, където количеството данни, които един чип може да “прерови”, е по-важно.

Nvidia продава H800 на най-големите китайски технологични компании, включително Tencent, Alibaba Group Holding и Baidu, за подобна употреба, макар че все още не е започнала да доставя чиповете в големи количества, посочва още информационната агенция и цитира позиция на доставчика от миналата седмица:

"Правителството не се стреми да навреди на конкуренцията или на американската индустрия и позволява на компаниите да доставят продукти за търговски дейности, като например предоставяне на облачни услуги за потребителите. Китай остава важен клиент за американските технологии, но въведените през октомври мерки за контрол на износа изискват от нас да създаваме продукти с все по-големи разлики за двата пазара”.

Бил Дали, главен учен на Nvidia, заявява на свой ред, че "тази разлика ще нараства бързо с течение на времето, тъй като изискванията за обучение продължават да се удвояват на всеки 6-12 месеца".

Забавяне, но не и спиране

Второто ограничение на САЩ се отнася до скоростта на трансфер между чиповете, което е пряко свързано с функционирането на изкуствения интелект. Моделите, които стоят зад технологии като ChatGPT, са твърде големи, за да се поберат на един чип. Вместо това те трябва да бъдат разпределени в много чипове - често хиляди наведнъж, които трябва да комуникират помежду си.

Икономика на знанието: Китай решава проблема с чиповете с местни таланти Китай е изправен пред недостиг на около 200 000 работници в полупроводниковата индустрия само за тази година
Nvidia все още не е разкрила подробности за производителността на чипа H800 за китайския пазар, но лист със спецификации, цитиран от Reuters, показва скорост на трансфер от 400 гигабайта в секунда, което е по-малко от половината от пиковата скорост от 900 гигабайта в секунда за флагманския чип H100 на Nvidia, наличен извън Китай.

Някои представители на индустрията за изкуствен интелект смятат, че това все още е достатъчна скорост, но Навин Рао, главен изпълнителен директор на стартъп, наречен MosaicML, който е специализиран в подпомагането на моделите на изкуствения интелект да работят по-добре на ограничен хардуер, оценява забавянето на системата на 10-30%.

"Има начини за алгоритмично заобикаляне на всичко това", казва той.

И парите помагат в случая. Дори на достъпните на китайския пазар чипове да им е нужно два пъти повече време, за да може изкуственият интелект да завърши дадена обучителна задача, отколкото на по-бързите американски модели, това все пак е възможно.

"За да се случи това трябва да похарчите 20 млн. долара вместо 10 млн. долара", казва един от източниците от индустрията, пожелал анонимност, пред Reuters. "Това може да е неприятно, но не е никакъв проблем за организации от мащаба на Alibaba или Baidu".