Проучвания показват, че активността на азиатските фабрики е отслабнала през март, тъй като слабото търсене от чужбина е засегнало негативно производството. Това дава знак, че влошаването на глобалните перспективи ще остане пречка за възстановяването на региона и ще държи местните политици нащрек, посочва в свой анализ Reuters.

През март производствената активност в зависимите от износа Япония и Южна Корея се e свил, докато растежът в Китай се забавя. Това подчертава предизвикателството, пред което е изправена Азия, докато властите в страните от региона се опитват да задържат инфлацията и да ограничат влиянието на неблагоприятните фактори от забавянето на глобалната икономическа динамика.

"Тъй като глобалният растеж ще остане слаб през следващите тримесечия, очакваме индустриалното производство в Азия да остане под натиск", коментира Шиваан Тандон, икономист за Азия в Capital Economics, пред информационната агенция.

Индексът на мениджърите по поръчките в производствения сектор (PMI) на Caixin/S&P Global в Китай възлиза на 50,0 пункта през март, което е много по-ниско от пазарните прогнози за 51,7 пункта и под февруарските 51,6. Границата от 50 пункта на практика разделя растежа от свиването.

Потребителската инфлация в Япония достигна 41-годишен връх На този фон TSMC обяви, че ще строи нова фабрика за чипове в страната
"Основата за икономическо възстановяване все още не е стабилна. В перспектива икономическият растеж все още ще разчита на стимулиране на вътрешното търсене, особено на повишаване на потреблението на домакинствата", заявява Уан Же, старши икономист в Caixin Insight Group, по повод PMI индекса на Китай.

PMI в Южна Корея пък спада до 47,6 пункта през март от 48,5 пункта през февруари, свивайки се с най-бързия темп за последните шест месеца, тъй като поръчките за износ на месните производства, са засегнати от слабото търсене в световен мащаб, посочва още Reuters.

Окончателният PMI индекс на японската банка Jibun възлиза на 49,2 пункта през март, което е повишение спрямо февруарските 47,7 пункта, но остава под прага от 50 пункта, като новите поръчки се свиват за девети пореден месец.

Отделно проучване на централната банка, публикувано в понеделник, показа, че настроенията на големите японски производители са се влошили през периода януари-март, падайки до най-лошото си ниво от повече от две години. Причина за това отново е слабото външно търсене, което допълнително утежнява положението на бизнеса.

Завръщането на Ма като знак за разведряване на бизнес средата в Китай Престоят на Ма в странство стана символ на обрата в съдбата на частния сектор в страната
През март във Виетнам и Малайзия също се наблюдава свиване на производствената активност, а във Филипините - забавяне на темповете спрямо февруари, показват още проучванията.

Индия се оказва светъл лъч в региона, като през март производственият ѝ сектор се разширяваше с най-бързия си темп от три месеца насам благодарение на подобреното производство и новите поръчки. Това показва, че икономиката на страната е в по-добра позиция от повечето си конкуренти, посочва още изданието, но добавя:

“Макар че смущенията в доставките, причинени от пандемията от COVID-19, в по-голямата си част отшумяха, слабото търсене на чипове и новите признаци за забавяне на глобалния растеж се очертават като рискове за много азиатски икономики”.

Анализаторите посочват също така, че сривът на американски банки миналия месец и поглъщането на Credit Suisse са увеличили допълнително несигурността по отношение на глобалните перспективи, предизвиквайки сътресения на пазарите и хвърляйки светлина върху потенциалните уязвимости в световната финансова система.