Според ново проучване, което отчита влиянието на климатичните промени и естествените флуктуации на океанското ниво, до 2100 г. части от най-големите градове в Азия може да се окажат под вода заради покачването на морското равнище.

Не е тайна, че морските нива вече се покачват заради повишаването на температурата на океаните и безпрецедентното топене на ледовете, причинено от изменението на климата. Но докладът, публикуван в списание Nature Climate Change и цитиран от CNN, предлага нов поглед и конкретни предупреждения за това колко лошо може да бъде въздействието на тези промени върху милиони хора.

Въпреки че много азиатски мегаполиси, разположени по бреговата ивица, вече са изложени на риск от наводнения, проучването показва, че предишните анализи са подценили степента на покачване на морското равнище и последващите наводнения, причинени от естествените колебания на океана.

Тъй като те се характеризират с висока степен на променливост, тяхното въздействие е трудно да се определи количествено. Проучването обаче показва, че при максималното възможно въздействие на естествените колебания, съчетано с очакваните последици от изменението на климата, няколко мегаполиса в Югоизточна Азия ще бъдат застрашени от сериозно покачване на морското равнище.

Във филипинската столица Манила, например, проучването прогнозира, че в рамките на следващия век крайбрежните наводнения ще се случват 18 пъти по-често, отколкото преди, заради изменението на климата. Но ако се вземат предвид естествените колебания на морското равнище, честотата може да се увеличи до 96 пъти, акцентира CNN.

Кои региони са най-уязвими от изменението на климата? Данните от изследване на XDI показват, че някои от двигателите на световната икономика са изправени пред катастрофални опасности
Милиони трябва “да се подготвят за най-лошото”

Лурдес Тибиг, съветник по науката за климата във филипинския Институт за климата и устойчивите градове, коментира пред медията, че резултатите от проучването подчертават спешната необходимост от мерки срещу глобалното затопляне.

"Светът трябва да действа по отношение на изменението на климата с много по-голяма амбиция, за да защити милионите хора, живеещи в азиатските крайбрежни мегаполиси", казва Тибиг.

И Манила, където живеят повече от 13 милиона души, далеч не е единственият застрашен мегаполис.

Проучването, проведено от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS), Университета “Ла Рошел” и Националния център за атмосферни изследвания в САЩ (NCAR), установява, че тайландската столица Банкок, виетнамският град Хо Ши Мин и Янгон в Мианмар са особено застрашени, както и Ченай и Калкута в Индия, някои западни тропически острови в Тихия океан и западната част на Индийския океан.

Повишаването на морското равнище по западните брегове на Съединените щати и Австралия също ще започне да се случва с по-бързи от досега очакваните темпове, сочи още докладът, а авторите му са категорични:

“Само в азиатските мегаполиси повече от 50 милиона души могат да бъдат засегнати от по-високото от очакваното покачване на морското равнище - близо 30 милиона от тях в Индия”.

В Банкок живеят най-малко 11 милиона души, в Хошимин - над 9 милиона, а в Янгон - около 5,6 милиона.

Промените в морското равнище, описани подробно в доклада, вероятно няма да настъпят до края на 21-ви век. Ако обаче темпото на емисиите на парникови газове се увеличи, заплахата ще стане по-непосредствена, предупреждават авторите му.

Въртенето на земното ядро се забавя, да очакваме ли Апокалипсис? Според скорошна статия, публикувана в списание Nature Geoscience, земното ядро е променило начина си на движение
Затоплянето на океаните като проблем

Проучването на NCAR, цитирано от CNN, установява също така, че естествени явления като “Ел Ниньо” - течение, което затопля западната част на Тихия океан, Австралия и Азия, което миналата година е по-горещо от обичайното, могат да засилят очакваното покачване на морското равнище с 20-30%. А това увеличава риска от екстремни наводнения.

Изменението на климата вече предизвика безпрецедентни водни катаклизми в Азиатско-тихоокеанския регион през последната година, припомня още CNN. В анализ на Службата за климатични промени на Европейския съюз 2022 г. е описана като "година на екстремни климатични явления", включително смъртоносни наводнения в Пакистан и Австралия.

В същото време температурата на океана е достигнала най-високи нива, откакто има изследователски данни и се очаква тази негативна тенденция да се запази.

"За съжаление, прогнозираме, че 2023 г. ще бъде по-топла от 2022 г.", коментира през януари Гавин Шмидт, климатолог в НАСА, цитиран от медията.