Украйна трябва да реши какви условия са необходими, за да се постигне мир.

Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с решението за осигуряване на половин милиард евро за разгръщането на производството на боеприпаси в ЕС.

„Междувременно, продължаваме да подкрепяме Украйна да се защити от руското нападение. Подкрепяме мирно решение, но е очевидно, че през това време Украйна трябва да има средства да се защити“, добави говорителят, цитиран от БТА.

По думите му, най-добрата възможност за разследване на престъпленията, извършени срещу Украйна, е по случая да работи Международният наказателен съд.

Втората възможност е създаването на специален съд, а третата е за смесен съд - с международни съдии и съдии от пострадалата от престъпленията страна.

„Обсъждането продължава, не сме се произнасяли в полза на някоя от тези възможности, посочи говорителят. Въпросът е много труден от правна гледна точка, затова е нужно време, включително и за дипломатическа работа“, добави той.

Генералният секретар на НАТО е в КиевТой демонстрира подкрепа за страната в момент, когато тя се подготвя за контранастъпление

Говорителят отбеляза, че е незаконно да се участва съзнателно в заобикалянето на наложените от ЕС санкции срещу Русия.

„ЕК работи с държавите от ЕС за пълното прилагане на мерките, както и за преодоляване на препятствията пред тяхното приложение. Неотдавна бяха приети правила, които ще позволят да бъдат санкционирани и онези, свързани със заобикалянето на санкциите“, посочи говорителят.

Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски призна, че за страната му "не е реалистично" да се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), докато войната на Русия срещу Украйна все още е в ход, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ние сме реалисти, знаем, че няма да бъдем в НАТО по време на войната", заяви Зеленски на пресконференция в Нидерландия. "Но по време на войната искаме да получим много ясно послание, че ще бъдем в НАТО след войната", изтъкна украинският лидер.

„Какво?!“ Орбан охлади надеждите на Украйна за НАТО Отношенията на Будапеща с Киев отново се влошават.

Зеленски говори в Хага заедно с нидерландския премиер Марк Рюте и белгийския министър-председател Александер де Кро.

Той заяви, че е получил положителни послания от някои държави преди планираната среща на върха на НАТО през юли във Вилнюс и че все още се надява да получи по-конкретни сигнали за подкрепа.

Рюте нарече възможността за присъединяване на Украйна към НАТО "много чувствителен" въпрос заради продължаващата война с Русия, но заяви, че подкрепя евентуалното членство на Украйна в западния военен съюз. "Подкрепяме амбициите на Украйна за членство в НАТО", каза Рюте.

Зеленски ще се срещне с крал Вилем-Александър по време на посещението си в Нидерландия, съобщи нидерландската новинарска агенция АНП, като се позова на свои източници.