Русия обвини Украйна, че е атакувала Кремъл с дронове през нощта в неуспешен опит да убие президента Владимир Путин, предава държавната информационна агенция РИА, цитирана от Reuters. Украйна отрича да е замесена в предполагаемата атака.

Кремъл заяви, че смята атаката за "планирана терористична акция" и си запазва правото да отмъсти, посочва РИА.

В съобщението се казва, че два дрона са били използвани при предполагаемата атака срещу резиденцията на Путин в цитаделата на Кремъл, но са били деактивирани от руската отбрана.

Путин не е пострадал и няма материални щети по сградата, съобщиха от Кремъл.

"Кремъл оцени тези действия като планиран терористичен акт и опит за убийство на президента в навечерието на Деня на победата, парада на 9 май", се казва в съобщението, в което се допълва, че Путин не е променил графика си и работи както обикновено.

„Руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки, където и когато намери за добре“, съобщава още Кремъл.

Видео с неясен произход, циркулиращо в руските социални медии, включително в канала на военното издание "Звезда", показва блед дим, издигащ се зад главния дворец в оградената цитадела след предполагаемия инцидент.

Украйна отрича да е замесена в предполагаемата атака с дрон срещу Кремъл Украйна отрича да е замесена Михайло Подоляк, един от съветниците на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че Украйна няма нищо общо с удара с дрона. Той написа в Twitter, че „Украйна води изключително отбранителна война и не атакува цели на територията на Руската федерация“. По думите му обвиненията предполагат, че Русия е планирала мащабна „терористична“ атака срещу Украйна през следващите дни. Сергей Никифоров, говорител на Зеленски, също заяви, че Киев не е замесен в инцидента. „Нямаме информация за така наречените нощни атаки срещу Кремъл, но както президентът Зеленски многократно е заявявал, Украйна насочва всички налични сили и средства за освобождаване на собствените си територии, а не за нападение на чужди“, каза той, цитиран от NBC News. Никифоров добави, че описанието на инцидента от Русия като „терористична“ атака е интересно предвид многократните атаки на Русия срещу украинска територия в хода на войната. Той посочи, че терористична атака са разрушените къщи в Днепър и Уман или ракетен изстрел по гарата в Краматорск и много други трагедии.