Въпреки че се позиционира като мирен посредник за прекратяване на войната между Русия и Украйна, с нейното напредване Пекин остана видимо близо до Москва.

Китай отказва да осъди или критикува продължаващата въоръжена агресия срещу Украйна и заедно с Русия изповядва идеологическа антизападна позиция, като и двете страни споделят желанието да видят по-„многополюсен свят“, пише CNBC.

На фона на множеството разговори с руския президент Владимир Путин и посещението си в Москва през март, китайският президент Си Дзинпин се обади на украинския си колега за първи път едва преди две седмици.

По време на разговора Си каза, че ще изпрати специални представители в Украйна и ще проведе разговори с всички страни за постигане на мирно разрешаване на това, което Пекин описва като „криза“.

Опитите за посредничество за мирно споразумение се засилват тази седмица със специалния представител на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей, който ще посети Украйна, Русия и няколко други европейски страни с цел преговори „за политическо уреждане на украинската криза“, съобщи китайското външно министерство в петък.


Си се обади на Зеленски. За смисъла на един телефонен разговор Вашингтон и голяма част от европейските столици остават скептични за посредническата роля на Китай в Украйна

Няма съмнение, че Китай иска войната между Русия и Украйна да приключи, и то скоро. Широко разпространено е мнението, че Пекин възприема непредвидимия характер на войната, нейната неизвестна крайна точка и глобалната икономическа нестабилност, причинена от конфликта, като много нежелани странични ефекти.

Но докато се опитва да се позиционира като честен мирен посредник, който би могъл да сложи край на един от най-кървавите конфликти в Европа от десетилетия – и който изправя Русия (и всъщност Китай понякога) срещу широкия Запад – въпросите относно неутралитета на Китай и дипломатическите му умения остават.

Политическите анализатори и наблюдателите на Китай отбелязват, че в крайна сметка Пекин всъщност не се интересува кой "печели" войната - или каква форма ще приеме мирното споразумение. Това, което има значение за Пекин, казват те, е да стане международният партньор, който ще доведе Русия и Украйна на масата за преговори и ще посредничи за прекратяване на войната.


WSJ: Китай и Русия предизвикват световния ред, ръководен от САЩ Посещението на Байдън в Киев и речта на Путин показват, че двете страни са се вкопчили в дълга борба за Украйна, Пекин се кани да се намеси

Ключовият фокус на Китай

„Китай е по-фокусиран върху спечелването на мира, отколкото върху това кой ще спечели войната между Русия и Украйна“, казва пред CNBC Райън Хас, експерт по Китай в института Брукингс, който преди това е бил старши директор за Азия в Съвета за национална сигурност на администрацията на Обама. „Пекин би искал да има глас при определянето на контурите на всяка бъдеща европейска архитектура за сигурност, да бъде разглеждан като жизненоважен за възстановяването на Украйна и като ключов фактор в по-широкото възстановяване на Европа от конфликта“, казва Хас. Китай има желание да надгради последните си успехи в глобалната дипломация, особено посредничеството между Иран и Саудитска Арабия, което накара регионалните съперници да възобновят дипломатическите отношения и всеки от тях да отвори отново посолството си в другата страна. Във всичко това има и личен интерес, отбелязват анализаторите. „Тъй като Китай все повече се позиционира като суперсила, той има всички стимули да демонстрира своята дипломатическа мощ като глобален посредник, особено след скорошния си успех в посредничеството между Иран и Саудитска Арабия. Освен това Китай може допълнително да обвърже Русия на своя страна, ако успее да посредничи за сделка, която спасява лицето на Русия“, казва Ченг Чен, професор по политически науки в университета в Олбани, цитирана от CNBC.

Няма безплатен обяд. Какво ще иска Пекин за подкрепата си към Москва? Китай никога не действа единствено от алтруизъм и винаги има цена за неговата подкрепа или намеса

Друг страничен ефект от намесата на Китай би бил, че той може да се хареса на Глобалния юг, термин, който обикновено се използва за идентифициране на развиващите се страни в Латинска Америка, Африка, Азия и Океания, „които до голяма степен не са взели страна в конфликта, както и някои европейски сили, които не желаят продължителна война в Европа“, допълва Чен. „За да получи подкрепа от тези страни, Китай иска да полира имиджа си на миротворец, за разлика от подхода на САЩ за „наливане на масло в огъня“.

Може ли Китай да го направи? „Кандидатурата“ на Китай за мирен посредник не е първата във войната. Турция също се позиционира като посредник между воюващите страни, помагайки за сключването на жизненоважната сделка за износ на зърно и опитвайки се да проведе преговори в началото на войната.
Те обаче се провалиха, като и двете страни имаха териториални „червени линии“ – по същество отказ от загубена (или спечелена) територия – които не можеха да пресекат, посочва CNBC.
Дали Китай има дипломатическите умения, необходими за привличане на Русия и Украйна на масата за преговори, не е сигурно. Подкрепата на Китай за Русия няма да остане незабелязана в Киев, като анализаторите казват, че това вреди на възприемането на Пекин като „честен брокер“ от самото начало, отбелязва CNBC.
„Има огромна асиметрия между отношенията Китай-Русия и Китай-Украйна“, коментира Алисия Бачулска, политически сътрудник в Европейския съвет за външни отношения.
„Отне 14 месеца на Си Дзинпин да проведе телефонен разговор със Зеленски, докато в същото време висшето ръководство на Китай имаше над 20 взаимодействия на високо ниво с руското ръководство“, отбелязва тя.
„Китай не е признал кой е агресорът – Русия – и продължава да обвинява САЩ и НАТО за войната. Всякакъв вид значима „помощ“ от страна на Китай би изисквала Пекин да признае гледната точка на Украйна за тази война, а това е много малко вероятно предвид стратегическите интереси на Китай в тази война – а именно да отслаби ръководената от САЩ международна система и да дискредитира либералните демокрации по-широко”, добавя Бачулска пред CNBC.

Пет извода от срещата в Москва Две неща станаха ясни със сигурност от срещата на Си и Путин - че са на едно мнение по редица въпроси и че не вярват на Съединените щати

Въпреки че подходът на Китай към враждуващите страни е небалансиран, очевидната му близост с Москва може да бъде използвана в полза и на двете страни, отбелязват анализатори.
Войната предоставя на Китай възможност да блесне в глобалната дипломация по думите на Иън Бремър, основател и президент на Eurasia Group, който отбелязва, че „Си има повече лостове за влияние над Путин от всеки друг“.
Чен от университета в Олбъни е съгласна, че макар възприетата липса на неутралитет на Китай да е слабост, тя всъщност може да бъде негов коз.
„Смята се, че Китай е твърде приятелски настроен към Русия, за да бъде наистина „неутрален“, когато става въпрос за потенциално посредничество в конфликта. Въпреки това, точно защото Китай е един от малкото останали международни партньори на Русия и е предоставил на Русия жизненоважна дипломатическа и икономическа подкрепа след инвазията, той има способността да накара Русия да седне на масата за преговори и да повлияе на позицията на Русия за прекратяване на конфликта“, каза Чен.

Китайският план за мир предвижда отменяне на западните санкции срещу РусияПосланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо заяви, че документът с позицията на Китай не е предложение за мир, но ЕС ще го проучи

Никой не подценява предизвикателствата, които всеки бъдещ мирен посредник има пред себе си
Китай вече предложи „мирен план“ за Украйна, на който му липсват съдържание и конкретни стъпки към прекратяване на огъня и споразумение, коментира CNBC.
Украйна казва, че няма да се задоволи с нищо по-малко от пълното изтегляне на всички руски сили от окупираната територия и възстановяването на нейната териториална цялост, сред които Крим и четири други региона, които Русия обяви, че е анексирала миналата година.
Украйна вероятно ще иска да види как протича сегашната ѝ контраофанзива, преди да приеме каквото и да е предложение за посредничество за мирно споразумение, опасявайки се, че всяко споразумение може да включва отстъпване на територия на Русия.
Украинските анализатори със сигурност са скептични, че Китай може или ще помогне на Украйна.
„Те ще предложат някакво споразумение за прекратяване на огъня или мирно споразумение при руски условия, което, разбира се, не е добре за нас, казва пред CNBC Александър Мусиенко, военен експерт и ръководител на Центъра за военни и правни изследвания в Киев.
Украйна може да приеме само мирно споразумение, което зачита териториалната цялост, суверенитета и независимостта на страната. Преди да може да бъде постигнато споразумение, окупираните от Русия територии трябва да бъдат върнати на Украйна, добавя Мусиенко.