В четвъртък френският президент Еманюел Макрон призова китайския си колега Си Дзинпин да се разбере с близкия си съюзник Русия и да помогне за прекратяване на войната в Украйна. В отговор Си е бил категоричен, че се надява двете страни да проведат мирни преговори възможно най-скоро, съобщава в обзор на срещата в Пекин Reuters.

По време на внимателно наблюдаваните от много страни разговори, в които участва и ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен, Макрон е акцентирал, че Западът трябва да ангажира Пекин, за да помогне за прекратяване на кризата и да предотврати "спираловидно" напрежение, което може да раздели световните сили на враждуващи блокове.

"Руската агресия в Украйна нанесе удар върху международната стабилност", казва Макрон на Си, застанал редом с китайския президент пред Голямата зала на народа в началото на срещата им. "Знам, че мога да разчитам на вас да върнете Русия към разума и всички да седнат на масата за преговори".

И наистина, в коментарите си след срещата китайският лидер призовава Украйна и Русия да възобновят мирните преговори и да намерят политическо решение на конфликта, което мотивира френската страна да определи дискусиите като "откровени и конструктивни". Китайската, на свой ред, като "приятелски" и "задълбочени".

Макрон също така е поискал от Си да окаже натиск върху Русия да спазва международните правила за неразпространение на ядрените оръжия, след като руският президент Владимир Путин обяви, че ще разположи тактически ядрени оръжия в съседната на Украйна Беларус. Този ход се разглежда като опасна ескалация на продължаващия вече година конфликт.

Макрон и фон дер Лайен в Пекин - Украйна, дипломация, бизнес Френският президент за последен път посети Китай през 2019 г., докато за фон дер Лайен това ще бъде първото пътуване, откакто стана председател на ЕК
Си е заявил, че всички държави трябва да спазват ангажиментите за неизползване на ядрени оръжия и че "не трябва да се води ядрена война", но без да споменава Русия. Пекин се обръща и с призив към международната общност "да се въздържа от всякакви действия, които биха довели до по-нататъшно влошаване на кризата и дори до излизането ѝ извън контрол".

Посещението на лидерите на ЕС в Китай идва след години на влошаване на отношенията между Брюксел и Пекин по въпроси, включващи обвинения в нарушаване на човешките права в Синдзян, спрян инвестиционен пакт и нежеланието на Китай да осъди Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

Но в обръщение към пресата след пристигането си в сряда Макрон обяви, че Европа трябва да се противопостави на намаляването на търговските и дипломатическите връзки с Китай и да отхвърли това, което някои определиха като "неизбежна спирала" на напрежението между Китай и Запада, припомня Reuters.

В коментарите си пред CCTV Си пък заявява, че Китай и Франция имат способността и отговорността да преодолеят "различията" и "ограниченията", тъй като светът претърпява дълбоки исторически промени. Китай е готов да работи с Европейския съюз (ЕС) за възобновяване на "обмена" на всички равнища, обяснява Си.

Фон дер Лайен, която е на първото си пътуване до Китай след встъпването си в длъжност като председател на Европейската комисия през 2019 г., също се очаква да проведе тристранни разговори с Макрон и Си

Доброто и лошото ченге

Някои анализатори предполагат, че Макрон и фон дер Лайен могат да играят ролята на "доброто и лошото ченге" в Пекин, като дружелюбният французин насърчава "рестартирането" на връзките, а ръководителят на ЕС засяга по-неприятните въпроси и червените линии в тези отношения.

Западните лидери гледат скептично на срещата Макрон-Си Дзинпин Франция се надява да разубеди китайския лидер от идеята му да задълбочи отношенията си с Русия
Само няколко дни преди председателят на ЕК да пристигне в Пекин, тя заяви, че Европа трябва да "премахне риска" в дипломатически и икономически план с втвърдяващия се Китай.

"Както Европа, така и Китай имат огромна полза от тези отношения, но през последните години те станаха по-сложни и е важно да обсъдим заедно всички техни аспекти", заявява фон дер Лайен при пристигането си за среща с китайския премиер Ли Цян, който пък смята, че партньорството с ЕС и Франция се намира в "нова начална точка" и двете страни трябва да се придържат към "взаимно уважение и взаимноизгодно сътрудничество".

Китай желае да си гарантира, че Европа няма да последва усилията на САЩ “за ограничаване на нейния възход”, посочва той.

"Заслужава си да се отбележи, че различни сили в Европа и САЩ обръщат голямо внимание на посещението на Макрон и оказват влияние в различни посоки", пише в редакционна статия държавната медия Global Times. "С други думи, не всички искат посещението на Макрон в Китай да премине гладко и успешно."