От декември 2022 насам големи делегации от китайски представители на градските власти и бизнеса са направили стотици пътувания до Азия и Европа, опитвайки се да привлекат чуждестранни инвестиции за целите на растежа и заетостта в страната, съобщава Reuters.

Според профилите на участници във въпросните делегации и три източника, които са се срещали с някои от тях, посочва още информационната агенция, служители от областните центрове са се присъединили към своите ръководители на ниво град и провинция, както и към представители на местния бизнес, в рамките на различни задгранични мисии, които се организират по-често от всякога.

След три години на затворени граници заради наложените от Китай строги мерки за "нулев ковид", които доведоха до големи загуби за икономиката, служителите от всяко ниво на администрацията организираха множество бизнес пътувания до различни места - от Хонконг до Париж, в рамките още на първите няколко дни след вдигането на ограниченията, посочват от информационната агенция.

Тази демонстрирана спешност подчертава натиска, на който са подложени местните власти в Китай по отношение на стимулирането на растежа, докато в същото време са обременени с кумулативен дълг от 9 трилиона долара, коментират източниците на Reuters.

ЕС обвини Китай в използване на търговията като политически инструментЩе бъде създаден инструмент срещу подобни злонамерени действия
"Натискът за постигане на високи цели върху всяко ниво на управление в страната е очевиден", заявява един от източниците, цитирани от агенцията, добавяйки, че геополитическото и търговското напрежение със Съединените щати също подтикват въпросните смесени делегации да се съсредоточат повече върху останалата част от света.

Тази теза се потвърждава и от изказването на премиера Ли Цян по време на форум, проведен миналата седмица в Боао, който се смята за азиатски еквивалент на Давос, според което “Икономика №2 в света е отворена за бизнес".

Reuters акцентира, че двама водещи мениджъри от бизнес света на Хонконг са свидетелствали пред медията, че “длъжностните лица, с които са се срещнали, са били по-решителни от всякога да осигурят инвестиции за проекти, вариращи от пристанища и биотехнологии до изкуство и спорт”.

"Китай се нуждае от чуждестранен капитал, за да даде тласък на икономиката си", казва един от тях.

В името на повече сделки

Китай е заел $240 млрд. на страни от инициативата “Един пояс, един път” Почти 80% от спасителните заеми са отпуснати между 2016 и 2021 г.

Reuters дава пример с 200-членна китайска делегация, изпратена със задача да се върне с нови възможности за разширяване на пазара, докато се качва на самолет, който излита за Европа.


Групата заминава на 9 декември, само два дни след като Китай внезапно се отказа от ограниченията срещу COVID, за да проведе повече от 230 търговски срещи на Стария континент.

И въпреки че редица чуждестранни инвеститори се оплакват от години от неравнопоставеност спрямо местните компании, кражба на интелектуална собственост и непредсказуеми правила, няколко китайски мегаполиса отчитат успешно сключени сделки.

Южната провинция Гуанси, например, се похвали в социалните медии, че си е осигурила инвестиции от Hazemag, германска фирма за строителни решения, а град Путян, в югоизточната част на провинция Фудзиен, че по време на посещения в Сингапур, Индонезия и Хонконг е подписал 13 сделки на стойност 3,2 млрд. долара за проекти в областта на зелената енергетика, финансите и модата, посочва Reuters.

А те са просто едни от многото.