Няма безплатен обяд. Какво ще иска Пекин за подкрепата си към Москва?

2615
Няма безплатен обяд. Какво ще иска Пекин за подкрепата си към Москва?

© Getty Images

Във вторник, китайският президент Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин обявиха пред света, че отношенията между страните им навлизат в "нова ера" на сътрудничество. 
 
"Подписахме изявление за задълбочаване на стратегическото партньорство и двустранните връзки, които навлизат в нова ера", коментира Си след разговорите.  
 
На свой ред Путин заяви, че "всички споразумения са постигнати" и че икономическото сътрудничество между Москва и Пекин е "приоритет" за Русия. 
 
Въпросните споразумения обхващат множество сфери, включително ускоряването на работата по планирания газопровод "Силата на Сибир 2", който ще доставя 50 милиарда кубически метра природен газ годишно от Русия за Китай през Монголия. 
 
Москва също така е готова да увеличи износа на петрол за Пекин, след като Русия, Китай и Монголия завършат всички споразумения по планирания тръбопровод за доставка на руски газ. 
 
Двамата президенти са обсъдили и интернет, съобщава ТАСС, като са се съгласили, че се обявяват "против милитаризацията на информационните и комуникационните технологии и подкрепят многостранното, равноправно и прозрачно управление на интернет". 
 
Всички тези договорености звучат като ново начало за взаимоотношенията между двете страни, особено след като китайският лидер посети Москва едва няколко дни след издадената заповед за арест на Путин от Международният наказателен съд. 
 
Именно това мотивира CNN да попита: “А какво се надява да получи Китай срещу помощта си?” 
 
“Един от големите въпроси, които възникват след посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва тази седмица, е доколко Китай може да помогне на изолираната в геополитическо отношение Русия както на бойното поле, така и извън него. И каква цена може да получи за това”, посочват в свой анализ от медията. 
 
За никого не е тайна, че Русия много се надява на помощта на Китай, след като международните санкции ограничиха или прекратиха достъпа на Москва до редица западни пазари, а продължаващата война в Украйна показва всички признаци на безизходица.   
 
CNN посочва, че Русия е поискала от Пекин военна и икономическа помощ още в началото на инвазията си, въпреки че и двете правителства публично отричат тази информация. Сега обаче техните връзки видимо се задълбочават, което е риск за Пекин също да изгуби достъп до западните пазари, които са изключително важни за него. 
 

                                                                                     
Getty Images

Какво иска Китай? 
 
Когато геополитическите анализатори обсъждат Китай, един аспект от външната му политика е обект на пълна съгласие - Китай никога не действа единствено от алтруизъм и винаги има цена за неговата подкрепа или намеса. 
 
"Путин е слаб и влиза в тези преговори с реална уязвимост", обяснява пред CNN Тимъти Аш, стратег за развиващите се пазари в BlueBay Asset Management. "Си знае, че Путин е отчаян и все по-зависим от Китай. Ако Путин е готов да предложи на Китай дългосрочни сделки за суровини на по-ниски цени, толкова по-добре. Китай ще вземе всичко, което може, от един отслабен Кремъл". 
 
Китай би могъл да потърси подкрепа от Русия и в случай, че влезе във въоръжен конфликт с Тайван. Тази теза се подкрепя от факта, че китайските военни учени и изследователи следят отблизо развитието на руската инвазия в Украйна и вече вадят заключения както за новите начини на водене на война, така и за възможностите на различните страни. 
 
"Един ден, ако се изправим пред криза в Тайванския проток, предполагам, че Китай също ще се нуждае от различни видове подкрепа от страна на Русия, така че това е едно от нещата, които бихме могли да видим като сътрудничество с обратен знак", казва пред CNBC Алисия Бачулска, сътрудник по политиките в Европейския съвет за външни отношения. "Но другото нещо в краткосрочна перспектива е, че новите отношения вероятно ще означават още по-асиметрични икономически отношения между Русия и Китай, като Москва се превърне в много евтин източник на енергия за Пекин". 
 
Тя обръща внимание също така, че Русия все още има предимство "във военната промишленост - реактивните технологии за изтребителите и ядрените разработки, например". 
 
"Но все пак, като цяло Китай има предимство в икономическо отношение и това ще се задълбочи", добавя тя.  
 
 
Макар че Китай несъмнено е старшият партньор в отношенията между Пекин и Москва, двете нации имат много общи неща и са сходни на идеологическо ниво. И двете нации отдавна имат враждебни отношения със Запада и се противопоставят на експанзията на НАТО. И двете споделят желанието да видят "многополюсен свят", в който господството на САЩ и западната цивилизация ще бъде ограничено.  
 
Въпреки това Китай трябва да е много внимателен, ако не иска да се отчужди от западните пазари, подкрепяйки “стратегическите си партньори”. Просто те са от решаващо значение за неговия растеж и цената би била прекалено висока.  
 
От друга страна Пекин също така трябва да се притеснява за посланието, което би изпратил на своите съюзници и партньори извън Русия, ако отиде твърде далеч в подкрепата си за Кремъл. 
 
Затова и анализаторите очакват Пекин да действа предпазливо с Русия, знаейки, че ако не внимава, може да предизвика страх и безпокойство сред други нации в така наречения "Глобален юг" - термин, в случая използван за обозначаване на държавите в регионите на Латинска Америка, Африка, Азия и Океания. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

европейски популис
# 0
09:03 | 23 March 2023
То Китай ако искаше д адейств апредпазливо нямаше да им атакива срещи ,договори и военен блок който вече е факт
европейски популис
# 1
09:03 | 23 March 2023
То Китай ако искаше д адейств апредпазливо нямаше да им атакива срещи ,договори и военен блок който вече е факт
ивелин
# 2
20:03 | 22 March 2023
Китай прекрасно разбира и знае загуби ли Русия ( вериятноста е много малка тъй като важат думите на Путин"''' Светът без Русия не може да съществува"'' ---Но Англосаксонските престъпници не ги е страх както лудият не го е страх защо то е луд ) идва редът на Китай. В някои сфери във воеnната са назад и самите прекрасно го знаят така,че както Русия има нужда от Китай така и обратното е в сила .Ние сме едно цяло само така можем да се съхраним иначе Световните зло наречена Америка и Англия и Англосаксонската сган -- тези престъпни колонизатори пирати грабители са безпощадни,жестоки, агресивни, коварни,подли и хитри.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg