Белият дом призова китайския президент Си Дзинпин да използва посещението си в Москва тази седмица, за да окаже натиск върху руския президент Владимир Путин да зачита суверенитета на Украйна и да прекрати нахлуването на руските войски в страната, съобщава Reuters.

Джон Кърби, говорител на Белия дом по въпросите на националната сигурност, е коментирал пред репортери, че Съединените щати са загрижени, че Си ще държи на призивите си за прекратяване на огъня, което би оставило руските сили на суверенна украинска територия.

Кърби е категоричен също така, че китайският държавен глава трябва да разговаря с украинския президент Володомир Зеленски за въздействието на войната върху страната му.

"Насърчаваме президента Си да окаже директен натиск върху президента Путин относно необходимостта от зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Светът и съседите на Китай със сигурност ще наблюдават отблизо", казва той и добавя, че по всичко личи, че двамата президенти са свързвани по-скоро от "брак по сметка", отколкото от привързаност.

"Това са две страни, които отдавна се оплакват от лидерството на САЩ в света", казва той.

Глобализацията е мъртва, да живее глобализацията! Навлизаме в епоха на фрагментирана глобализация, смята икономистът Мохамед А. Ел-Ериан
Преговори за мир или дипломатическо прикритие

В същото време обаче, съобщава CNN, западните съюзници остават скептични по отношение на пробива, който китайската дипломация може да постигне по отношение на войната в Украйна, а Вашингтон дори открито заявява, че посещението на китайския лидер осигурява "дипломатическо прикритие" за Москва.

Първият ден на Си Дзинпин в Русия беше внимателно режисиран спектакъл, демонстриращ приятелство, но днес двамата лидери ще започнат да работят по съществената част, пише на сайта си CNN и добавя:

“Ключовият въпрос от световен интерес е дали резултатите от тези разговори ще повлияят на конфликта в Украйна, където Русия продължава настъплението, предизвикало масова хуманитарна криза и довело до смъртта на десетки хиляди души”.

През последните седмици Китай се опита да влезе в амплоато на амбициозен посредник за мир, като в неясно формулирана позиция, публикувана миналия месец, призова за прекратяване на огъня и провеждане на мирни преговори. В понеделник Путин, на свой ред, заяви, че Русия "внимателно е проучила" предложенията на Китай и обеща "възможност за обсъждане на този въпрос".

Но Западът остава скептичен към позицията на Китай за разрешаване на конфликта, тъй като нищо от предложеното от Пекин досега не отразява искането на Украйна всички руски войски да се изтеглят от нейната територия. Още повече, че самото посещение на Си Дзинпин в Москва идва само няколко дни след като Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Путин.

"Китай не се чувства задължен да потърси отговорност от Кремъл за зверствата, извършени в Украйна, и вместо поне да ги осъди, по-скоро предоставя дипломатическо прикритие на Русия да продължи да извършва същите тези престъпления", категоричен е държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от медията.

Той добавя също така, че всякакви призиви за прекратяване на огъня, "които не включват извеждане на руските сили от украинска територия, на практика биха подкрепили ратификацията на руското завоевание", тъй като "биха позволили на президента Путин да си почине и да преоборудва войските си, а след това да поднови войната в по-изгоден за Русия момент".

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин МНС издаде заповед за арест на Путин по подозрение в незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация
Всеобхватно стратегическо партньорство

Освен по темата за войната в Украйна двамата лидери се очаква да обсъдят и "нов план" за всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и Русия и координация на действията им през следващите години.

Тези двустранни отношения стават все по-близки при управлението на двамата авторитарни лидери, които виждат в лицето на другия ключов партньор и противотежест на това, което определят като световен ред, ръководен от САЩ - особено след като през последните години напрежението между тях и Вашингтон нарасна. Нахлуването на руските войски в Украйна допълнително изостри ситуацията, посочват от CNN.

Затова и не беше изненада, когато в понеделник Си Дзинпин обяви, че развитието на отношенията с "най-големия съсед" е "стратегически избор" въз основа на "собствените фундаментални интереси на Пекин и преобладаващите тенденции в света".

Той се е обърнал към руското ръководство с призив двете страни да "засилят координацията и сътрудничеството в рамките на многостранни платформи като ООН, за да дадат тласък на националното си развитие", става ясно от съобщение на китайското външно министерство, цитирано от медията.