Главният прокурор, отговорен за заповедта за арест на руския президент Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд в Хага, заяви пред репортери, че тя ще продължи да бъде валидна, дори след като войната на Русия срещу Украйна приключи, предаде DPA, цитирана от БТА.

Междувременно Китай призова съда да действа "благоразумно", a Следственият комитет на Руската федерация съобщи, че е образувал наказателно производство срещу прокурора и съдиите от Международния наказателен съд, издали заповедта за ареста на Путин по обвинения във военни престъпления.

"Няма срок на давност за военни престъпления", заяви пред радио BBC главният прокурор на съда в Хага Карим Хан. Хан добави, че това е бил един от принципите на трибунала за военни престъпления в Нюрнберг след края на Втората световна война.

"Физически лица – където и да се намират в света – трябва да осъзнаят, че законът съществува и че с властта идва отговорността", каза още главният прокурор.

Множество западни сили и други приветстваха решението на съда миналия петък да издаде заповедта за арест, посочва DPA.

"Този етикет ще остане с него до живот, освен ако не бъде съден и оправдан, или, което е почти немислимо, Съдът оттегли заповедта за арест", заяви пред Sky News британският адвокат Джофри Найс, който беше главен прокурор в Хага за бившия сръбски лидер Слободан Милошевич. По думите му заповедта за арест е "много, много важна и много добре дошла стъпка".

Президентският комисар по правата на детето има 5 биологични и 18 осиновени деца

Говорител на министерството на външните работи на Китай заяви, че съдът трябва "да възприеме обективна и честна позиция" и "да уважава имунитета на държавните глави съгласно международните закони". Съдът трябва да упражнява правомощията си "благоразумно и в съответствие със закона" и политизацията и двойните стандарти трябва да се избягват, добави говорителят.

Байдън каза, че обвиненията срещу Путин са основателниХодът на съда в Хага задължава 123-е държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия

Следственият комитет на Руската федерация, който съобщи, че е образувал наказателно производство срещу прокурора и съдиите от Международния наказателен съд, издали заповедта за ареста на Путин, отговаря за разследването на сериозни престъпления в Русия.

Комитетът заяви, че липсват основания Путин да може да носи наказателна отговорност и припомни, че държавните глави имат пълен имунитет срещу юрисдикцията на чужди страни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Тази стъпка е символичен жест на противопоставяне в отговор на издадената миналия петък заповед за ареста на Путин, в която той и неговият комисар по въпросите на децата са обвинени във военното престъпление "депортиране на деца от Украйна в Русия", посочва Reuters. Кремъл нарече издаването на заповедта възмутително, но юридическо невалидно, тъй като Русия не е страна по договора за създаване на Международния наказателен съд.