Цените на петрола се повишиха за втори пореден ден в петък, което очертава шеста седмица на ръст, след като Саудитска Арабия и Русия, вторият и третият по големина производител на суров петрол в света, се ангажираха да намалят добива до следващия месец.

Фючърсите на петрола сорт Брент за октомври поскъпнаха с 10 цента, или 0,1%, до 85,24 долара за барел, а американският суров петрол West Texas Intermediate за септември поскъпна със 17 цента, или 0,2%, до 81,72 долара, пише Reuters.

И двата бенчмарка са на възходяща траектория за шеста седмица, което е най-дългата им серия от седмични повишения през тази година. През последните шест седмици Брент поскъпна с 15,4%, а WTI - с 18,2%.

Саудитска Арабия удължи доброволното съкращаване на добива на петрол с 1 млн. барела на ден до края на септември. Русия също ще намали износа си с 300 000 барела дневно през септември.

Q2 2023: Отстъплението на петролните гигантиОсновна причина за по-слабото представяне са по-ниските цени на изкопаемите горива


Според анализаторите е малко вероятно Съвместният министерски мониторингов комитет на ОПЕК+ да промени цялостната си политика за добив на петрол на следващата си среща, а съкращенията от страна на Саудитска Арабия и Русия преди нея повишиха опасенията за предлагането, подкрепяйки цените, посочва още информационната агенция.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби коментира, че Съединените щати ще продължат да работят с производителите и потребителите, за да гарантират, че енергийният пазар насърчава растежа. САЩ са най-големият производител и потребител на петрол в света. Затова и последната порция данни от страната, показващи свити пазари на труда и забавящ се сектор на услугите, предизвикват някои опасения, че икономическото забавяне ще ограничи търсенето на петрол и ще окаже натиск за понижаване на цените, дори и при намаляване на доставките.

"Силният долар натежа върху цените на суровия петрол и всички искат да знаят дали горещият пазар на труда ще принуди Фед да затегне още повече политиката", казва Едуард Моя, анализатор в OANDA.

Спадът на запасите от петрол създава предпоставки за скок на цените Както МАЕ, така и ОПЕК очакват търсенето на петрол да изпревари предлагането през тази година


Освен това спадът в бизнес активността в еврозоната се влошава повече от първоначално смятаното през юли, а в четвъртък Английската централна банка повиши лихвения си процент до 15-годишен връх. По-високите разходи за заеми за бизнеса и потребителите могат да забавят икономическия растеж и да намалят търсенето на петрол.

Въпреки това подобрените перспективи за търсенето и ограниченото предлагане могат да продължат да стимулират петролните пазари, смята Тина Тенг, анализатор в CMC markets. "Предстоящите данни за заплатите в неселскостопанския сектор в САЩ ще бъдат във фокуса на вниманието и ще определят пазарните нагласи“.