Според четирима души, запознати с въпроса, администрацията на Байдън обмисля да затвори вратичка, която дава на китайските компании достъп до американски чипове за изкуствен интелект (AI) чрез подразделения, разположени в чужбина, пише Reuters и дава контекст:

“Миналата година Съединените щати разклатиха отношенията си с Пекин, когато въведоха нови ограничения върху доставките на чипове за изкуствен интелект и инструменти за производство на чипове за Китай, опитвайки се да попречат на военния му напредък. Тези правила ще бъдат затегнати през следващите дни, а мярката за задграничните филиали може да бъде включена в тези нови ограничения”.

В първоначалния кръг от ограничения администрацията на Байдън остави на задграничните дъщерни дружества на китайски компании неограничен достъп до въпросните полупроводници, което означава, че те лесно могат да бъдат внесени контрабандно в Китай или да бъдат достъпни от разстояние от базирани в Китай потребители.

През юни Reuters съобщи, че същите чипове, които са забранени от американските разпоредби, могат да бъдат закупени от доставчици в известната зона за електроника Хуацянбей в южния китайски град Шънджън. Сега обаче, според източниците на информационната агенция, Вашингтон обмисля начини за затваряне на тази вратичка - ход, за който досега не е съобщавано.

САЩ отварят нов критичен технологичен фронт срещу Китай Американски законодатели искат местните компании да спрат работата по свободна технология за чипове, важна за Китай
Усилията за затваряне на вратичката показват как администрацията на Байдън се бори да отреже Китай от най-напредналите технологии за изкуствен интелект и колко е трудно да се запълни всяка пролука в контрола на износа.

"Абсолютно сигурно е, че китайските компании купуват чипове за използване в центрове за данни в чужбина", казва Грег Алън, директор в Центъра за стратегически и международни изследвания, като акцентира, че Сингапур е голям център за облачни изчисления.

Макар че според американското законодателство изпращането на чипове за изкуствен интелект в континентален Китай е незаконно, за САЩ е много трудно да контролират тези трансакции, казват експертите, като отбелязват, че това е факт, тъй като китайските организации имат достъп до такива чрез чуждестранни дъщерни дружества, както и от разстояние.

"Всъщност не знаем колко голям е проблемът", казва Хана Домен, анализатор в Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии (CSET) към Университета Джорджтаун.

Според доклад в The International Affairs Review, свързан с Училището по международни отношения към университета "Джордж Вашингтон", Съединените щати се стремят да спрат нарастването на способностите на Китай в областта на изкуствения интелект, които помагат на армията му да разработва безпилотни бойни системи. Тази способност зависи от достъпа на азиатската страна до американски чипове.

CSET установява в свой доклад от юни 2022 г., че от 97 различни чипа за AI, закупени чрез китайски военни търгове за 8-месечен период през 2020 г., почти всички са разработени от американските компании Nvidia, Xilinx, Intel и Microsemi.

Къде е мястото на Европа в сблъсъка между Китай и САЩ?ЕС не иска да се окаже притисната между Америка и Китай, или да се превърне в нечия колония
Вашингтон работи и за затваряне на други вратички, които позволяват на чиповете с изкуствен интелект да влизат в Китай. През август американската администрация задължи Nvidia и AMD да ограничат доставките на чипове за обучение на изкуствен интелект и до други региони, включително някои държави в Близкия изток.

Източници на Reuters твърдят, че новите правила за AI чиповете, които се очакват този месец, вероятно ще приложат същите ограничения за всички компании на пазара.

Все още не е ясно как правителството на САЩ може да затвори вратичката, която дава достъп на китайските компании до американски доставчици на облачни услуги като Amazon Web Services, които предоставят на клиентите си същите възможности на AI “като услуга”. Но администрацията на Байдън обмисля възможните варианти.