Китай планира да увеличи изчислителната си мощ с 50% до 2025 г., съобщават ключови министерства на страната в понеделник, цитирани от CNBC. По този начин Пекин се стреми да не изостава от САЩ в областта на изкуствения интелект и суперкомпютърните приложения.

Втората по големина икономика в света иска да разполага с изчислителен капацитет, равняващ се на 300 екзафлопа, според плана на шест правителствени ведомства, включително мощния регулатор на киберпространството. Това ще бъде значително повече от 197 екзафлопа изчислителна мощност, с която Китай разполага в момента.

Екзафлоп или EFLOP е единица изчислителна мощност, като един екзафлоп се равнява на изчислителната мощ на два милиона лаптопа от среден клас, изчислява Counterpoint Research.

Китайските министерства заявяват, че увеличената изчислителна мощност ще бъде необходима за поддръжка на приложения в различни отрасли, включително финанси и образование. Освен това обаче увеличаването на изчислителната мощност се счита за ключово за подпомагане на развитието на изкуствения интелект, който изисква усъвършенствани полупроводници за обработка на огромни количества данни.

И разузнавателните агенции на САЩ изграждат свой AI чатботЦелта е американските агенти да пресяват по-лесно непрекъснато нарастващите количества информация


"Китай е установил, че традиционно всеки 1 юан, инвестиран в изчислителна мощ, е довел до 3-4 юана икономическа продукция", обяснява пред медията Акшара Баси, старши анализатор в Counterpoint. "Инвестициите отразяват плановете на Китай за стимулиране на икономическата продукция чрез лидерство в технологичното пространство и интегриране на AI със съществуващите технологии и решения във всички отрасли и области."

Технологии като полупроводниците и изкуствения интелект се превърнаха в ключови бойни полета в технологичното съперничество между САЩ и Китай.

"Китай се стреми да инвестира в разрастване на изчислителната си мощ, особено на AI, тъй като вижда, че основните му доставчици на облачни услуги масово пускат AI решения за потребителите и предприятията", казва Баси.

Като част от усилията си в областта на изчислителната си мощ Китай иска да се съсредоточи върху области като съхранение и мрежи за предаване на данни, а също така планира да изгради повече центрове за данни. Те са необходими на играчите в областта на изчислителните облаци, за да увеличат своя отпечатък. Много приложения за изкуствен интелект понастоящем се продават чрез услуги за облачни изчисления, като например тези, предлагани от китайски гиганти като Alibaba и Tencent.

Верига за доставки

Ще успее ли Китай да се превърне в лидер при изкуствения интелект? Допреди няколко години на страната се възлагаха големи очаквания, днес обаче нещата изглеждат далеч по-сложни


Китайските министерства заявяват, че сигурността на веригата за доставки на технологии също ще бъде засилена. Тя е подложена на натиск през последните няколко години, тъй като САЩ налагат все по-стриктен контрол върху износа, в опит да отрежат азиатската страна от ключови технологии като чиповете. В отговор на това Китай се стреми да увеличи възможностите на родните си индустрии в някои от тези области.

Баси от Counterpoint посочва обаче, че амбициите на Китай за увеличаване на изчислителната мощ могат да бъдат възпрепятствани от санкциите на САЩ, които ограничават достъпа на страната до някои критични полупроводници като графичните процесори, продавани от американския дизайнер на чипове Nvidia.

"Достъпът до най-новите и най-добрите в класа си чипове/GPU за изкуствен интелект е основната пречка при разширяването на центровете за данни за изкуствен интелект", посочва в заключение Баси.