Китайските власти сигнализират за смекчаване на позицията си по отношение на строгите правила за данните, което е поредна стъпка за облекчаване на регулациите за бизнеса, особено за чуждестранния.

През последните няколко години, припомня CNBC, Китай затегна контрола върху събирането и износа на данни с нови закони. За чуждестранните предприятия това се оказа сериозно предизвикателство заради неясната формулировка на термини като "важни данни".

Сега, в предложена актуализация, Администрацията за киберпространство на Китай (CAC) заявява, че не е необходим постоянен държавен надзор над износа на данни, ако регулаторните органи не са определили, че те се квалифицират като "важни" предварително.

"Публикуването на проекта се разглежда като сигнал от страна на китайското правителство, че то се вслушва в опасенията на бизнеса и е готово да предприеме стъпки за решаването им, което е положително", се казва в изявление на Търговската камара на Европейския съюз в Китай пред CNBC. "Проектът за регламент разтоварва организациите от някои трудности, свързани с трансграничното предаване на данни и защитата на личната информация, отчасти чрез посочване на списък с изключения от съответните задължения, отчасти чрез предоставяне на повече яснота относно начина, по който обработващите данни могат да проверяват какво се квалифицира от органите като "важни данни".

Камарата на ЕС и други бизнес организации лобират отдавна китайското правителство да подобри условията за работа в тази посока.

Китай въведе нов Закон за шпионажа: В риск ли са чуждите инвеститориПромените пораждат сериозни притеснения за инвеститорите, които проучват пазара


В проектоправилата на регулатора за киберсигурност се казва също, че данните, генерирани по време на международна търговия, академично сътрудничество, производство и маркетинг, могат да бъдат изпращани в чужбина без правителствен надзор - стига да не включват лична информация или "важни данни".

"Това е малка, но важна стъпка за Пекин, за да покаже, че върви по пътя, очертан от Държавния съвет. По-рано той пое ангажимент да улесни трансграничните потоци от данни, за да подобри инвестиционния климат", коментира и Рева Гужон, директор "Корпоративно консултиране в Китай" в Rhodium Group. „Предложените промени отразяват начина, по който Пекин осъзнава, че идеалите му за суверенитет на данните са свързани с високи икономически разходи. Мултинационалните корпорации, особено в интензивните на данни изгряващи индустрии, на които Пекин разчита да стимулират нов растеж, не могат да работят в условията на изключителна неяснота относно това какво ще се счита за "важни данни" днес и какво утре и дали операциите им няма да бъдат преустановени поради политическа прищявка на регулаторите."

Повече регулаторна яснота за бизнеса?

Икономическото възстановяване на Китай от пандемията се забавя от април насам, а новините за няколко обиска на чуждестранни консултантски компании по-рано тази година, преди прилагането на актуализиран закон за борба с шпионажа, увеличиха несигурността за мултинационалните компании, припомня CNBC.

"Когато икономическите времена бяха добри, Пекин се чувстваше уверен в утвърждаването на строг режим за сигурност на данните по примера на ЕС и при изоставането на САЩ в тази регулаторна сфера. Например - силен държавен надзор върху трансграничните потоци от данни и строги изисквания за локализация на данните", казва Гужон от Rhodium Group.

Къде бизнесът се радва на най-голяма свобода?Швейцария, Нова Зеландия и САЩ заемат съответно трета, четвърта и пета позиция


Но тежката икономическа ситуация принуждава през август висшия изпълнителен орган на страната, Държавният съвет, да изготви план от 24 точки за подкрепа на чуждестранните бизнес операции.

Текстът включва призив за намаляване на честотата на случайните проверки за компании с нисък кредитен риск и насърчаване на потоците от данни със "зелени канали" за определени чуждестранни предприятия.

При посещението на министъра на търговията на САЩ Джина Реймондо в Китай през август тя се обръща с призив за повече действия за подобряване на предвидимостта за американските предприятия в Китай. Позовавайки се на 24-те точки на Държавния съвет, Реймондо заявява: "Всяка една от тях може да бъде разгледана като начин да се покажат действия."

Последното годишно проучване на Американско-китайския бизнес съвет установява, че второто по големина предизвикателство за членовете му тази година е свързано с данните, личната информация и правилата за киберсигурност. Първото предизвикателство, което те посочват, е международната и вътрешната политика.

Макар че предложените правила за данните намаляват регулаторния риск, те не го премахват, тъй като "важните данни" остават неопределени и могат да бъдат променени от Пекин по всяко време, акцентира Мартин Чорземпа, старши сътрудник в Peterson Institute for International Economics.

„Все пак ръководството не само се ангажира с по-прозрачен и предвидим подход към технологичното регулиране след репресиите в областта, но и новите разпоредби следват пряко 24-те мерки на Държавния съвет, представени през август, които изрично призовават за свободен поток от данни. От тези мерки могат да произтекат и други конкретни действия за подобряване на бизнес средата", смята Чорземпа.

Китай въвежда първото в света законодателство срещу дийпфейк технологиятаТя може да се използва за промяна на съществуващо видео съдържание или създаване на фалшиво такова


Предложените промени в контрола върху износа на данни следват облекчаването на други регулации през последните месеци.

В областта на изкуствения интелект например Baidu и други китайски компании в края на август най-накрая успяха да пуснат публично чатботове с генеративен изкуствен интелект, след като на 15 август влезе в сила "временният регламент" на Пекин за управлението на такива услуги.

В новата версия на правилата за AI се казва, че те няма да се прилагат за компаниите, които разработват технологията, докато продуктът не е достъпен за масовата публика. Преди това те влизаха в сила още в етапа на научни изследвания и разработка.

Последната версия на правилата също така не включва общо изискване за лиценз, а само посочва, че такъв е необходим, ако е предвиден в закона и подзаконовите актове, без да се уточнява кои са те.

Главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли определя новите правила като "по-скоро насърчаващи иновациите, отколкото регулиращи".