Европейската индустрия за слънчева енергия предупреждава законодателите да не налагат мита върху вноса, тъй като се опасява, че прекъсването на доставките на продукти от Китай би навредило сериозно на способността на Европа бързо да инсталира мощности за чиста енергия, съобщава Reuters.

Призивът идва в момент, когато Брюксел и европейските правителства обмислят по-строги действия по отношение на вноса, тъй като се стремят да разширят производството на чисти технологии в самата Европа и да намалят зависимостта от Китай за продукти, необходими за екологичния преход.

Този месец Европейската комисия започна разследване, което може да доведе до въвеждане на мита за защита на производителите от ЕС срещу по-евтиния китайски внос на електромобили. Междувременно Германия проучва варианти, включително търговски защити, за да предпази местните производители на соларни продукти от спадащите световни цени, показва правителствен документ, цитиран от Reuters.

2/3 от човечеството подкрепя прехода към слънчева енергияТова е пет пъти повече от обществената подкрепа за изкопаемите горива


"Митата не са добър отговор на настоящите предизвикателства в европейската соларна индустрия", заявява Гюнтер Ерфурт, директор на борда на промишлената група SolarPower Europe, чиито членове включват производители, големи купувачи и компании, занимаващи се с инсталации. "Вместо да санкционираме цялата индустрия чрез мита, трябва да стимулираме соларните инсталации, които са базирани на устойчиво европейско производство на слънчева енергия. По този начин разгръщането на слънчевата енергия може да продължи необезпокоявано, а европейското производство на слънчева енергия да расте стабилно", заявява Ерфурт, който е главен изпълнителен директор на швейцарския производител на слънчеви клетки Meyer Burger.

В изявлението си SolarPower Europe заявява, че търговските бариери за слънчевата енергия биха били "губеща стратегия", и призовава вместо това да се подпомогне растежът на местните производители - включително чрез улесняване на подпомагането на местните заводи съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.

Слънчевата енергия спасява електропреносната мрежа на Южна Европа Слънцето е осигурило почти 24% от електроенергията в Испания през юли тази година, в сравнение с 16% през юли 2022 г.


По данни на Европейската комисия ЕС получава повече от 90% от слитъците и пластините за соларни панели от Китай.

Европейските производители се оплакват от "наводнение" от китайски соларни модули на европейския пазар, предлагани на цени под производствените разходи и принуждаващи ги да намалят своите. Но индустрията се опасява, че ограничаването на китайските доставки ще доведе до повторение на периода 2013-2018 г., когато инсталациите за слънчева енергия в Европа временно намаляха, което съвпадна с ограниченията на ЕС за безмитен внос на китайски слънчеви панели и клетки.