Страните от Европейския съюз са произвели рекордно количество електроенергия от слънцето през лятото на тази година. Това сочат данните от проучване на изследователския център "Ембър клаймът" (Ember Climate), цитирани от ДПА.

Съюзът е произвел 99,4 тераватчаса слънчева енергия между май и август, което е с 22 тераватчаса повече спрямо същия период на миналата година, според доклада.

Допълнителната слънчева енергия, произведена в ЕС, се равнява на количество природен газ, чийто внос би струвал 29 милиарда евро, по изчисления на авторите на проучването.

Като цяло, 12 процента от общото количество енергия, произведена в Съюза между май и август, са генерирани от слънцето при 9 процента през миналата година.

"На фона на удара, който Европа понася поради газовата криза, соларната енергия до известна степен осигурява така необходимото облекчение", отбелязва анализаторът към "Ембър клаймът" Павел Чизяк, пише БТА.

Европейските банки се готвят за режим на тока през зиматаНякои от най-големите банки в Европа подготвят резервни генератори и се готвят за ограничаване на потреблението на енергия

Авторите на изследването са установили, че 18 от 27-те страни в ЕС са поставили нови национални рекорди по отношение на производството на електрическа енергия, генерирана от слънцето. България не е посочена сред тези държави.

На първо място е Нидерландия, при която повишението е с 23 процента, следва Германия с 19 на сто и Испания със 17 процента. Най-значителен напредък постига Полша, където производството на соларна енергия се увеличава 26 пъти от 2018 г. През тази година 8 процента от цялата енергия в страната е била генерирана от слънцето.