Най-голямата въгледобивна компания в света инвестира агресивно в соларна енергия и планира да затвори голяма част от по-малките си мини, пише BBC.

Coal India Limited ще инвестира в съвместен проект за соларна енергия с държавната индийска компаиния NLC India. Инсталацията ще е с капацитет от 3000 мегавата.

Освен това въгледобивния гигант има намерение да участва и в други търгове за изграждане на соларни мощности. От компанията са убедени, че биха могли да предложат най-изгодната цена за тези проекти.

Това е една от най-мащабните трансформации в историята на CIL, която добива по-голямата част от въглищата в Индия.

"През следващите две или три десетилетия бизнесът с въглищата постепенно ще намалява. Слънчевата енергия ще завземе техния пазарен дял и ще се превърне в основен енергоизточник", смята президентът на Coal India Limited Прамод Агарвал.

Съвместният проект на компанията с NLC India ще бъде на стойност 125 милиарда рупии (1.73 милиарда долара). Половината от тези средства ще бъдат инвестирани от CIL до 2024 г.

В последните три години въгледобивният гигант затвори 82 от своите мини и съкрати 18 600 служители. Прамод Агарвал очаква работната сила да бъде намалена допълнително, а спестените средства да бъдат насочени към изграждането на соларни инсталации.

Индия консумира над 1 милиард тона въглища годишно, което е прави вторият най-голям потребител в света след Китай. Coal India Limited е водещият производител в страната, като през 2020 и 2021 г. очакваният ѝ добив възлиза на 710 милиона тона.

САЩ, Китай и Индия ще увеличат потреблението на въглища през 2021 г.Очаква се много скоро консумацията на въглища в САЩ, Китай и Индия да се върне на нивата отпреди пандемията

Това е повече от годишното производство на всички американски въглищни компании, взети заедно.

През следващите няколко години обаче Индия планира мащабна трансформация в енергетиката и преместване на фокуса върху възобновяемите енергийни източници. Това ще могоне на страната да постигне целите, заложени в Парижкото споразумение за климата. Те предвиждат намаляване на парниковите емисии с 35% до 2030 г. спрямо нивата им от 2005 г.

Миналата година въглеродните емисии на Индия отбелязаха първия си спад за последните няколко десетилетия. Основната причина за това беше пандемията от COVID-19 и ограниченията, наложени за овладяване на разпространението на коронавируса.

До 2022 г. Индия се надява да произвежда по 175 гигавата енергия годишно от възобновяеми източници, а до края на настоящото десетилетие този показател трябва да достигне 450 гигавата.