Администрацията на Байдън предупреди Пекин за плановете си да актуализира правилата, които ограничават доставките на чипове с изкуствен интелект и инструменти за производство на чипове за Китай още в началото на октомври, съобщава Reuters, позовавайки се на американски служител, който определя това като „политическо решение, целящо да стабилизира отношенията между свръхдържавите“.

Министерството на търговията на САЩ, което отговаря за контрола върху износа, работи по актуализация на ограниченията, които бяха публикувани за първи път миналата година. Актуализацията има за цел да ограничи достъпа до повече инструменти за производство на чипове в съответствие с новите холандски и японски правила, съобщават други източници на информационната агенция, както и да затвори някои пропуски в ограниченията за износ на чипове за изкуствен интелект.

"Въз основа на разговори с представители на администрацията КНР очакваше актуализацията около първата година на въвеждането на рестрикциите“, пояснява американският служител, използвайки съкращението за Китайска народна република. Първоначалните правила са публикувани на 7 октомври 2022 г.

Затова и от американската администрация са предоставили информацията на китайските си колеги през последните седмици, въпреки че все още не е ясно за широката публика какво включва тази актуализация.

Китай готви инвестиция от $41 млрд. в полупроводниковата си индустрияЕдна от основните области, към които ще бъдат насочени парите, е оборудването за производство на чипове


Предоставянето на информация на Китай за правилата е част от по-широкия стремеж на администрацията на Байдън да стабилизира отношенията с Пекин, които допълнително се влошиха, след решението на САЩ да свалят китайски шпионски балон.

Именно в тази посока бяха и действията на администрацията на Байдън, свързани с изпращането на редица високопоставени служители в Китай, включително министъра на търговията Джина Раймондо през август. Освен това съветникът по националната сигурност Джейк Съливан проведе разговори с китайския външен министър Ван И през септември, припомня още Reuters.

Ограниченията, публикувани през октомври миналата година, имат за цел да предотвратят използването на американски технологии за укрепване на китайската армия, като прекъснат достъпа ѝ до усъвършенствани чипове с изкуствен интелект и ограничат възможността ѝ да внася най-сложните инструменти за производство на чипове от САЩ.

"Китай твърдо се противопоставя на прекомерното разтягане на концепцията за национална сигурност от страна на САЩ и на злоупотребата с мерките за контрол на износа с цел безсмислено ограничаване на китайските предприятия", категоричен е говорителят на Пекин Лиу Пенгю.

Секретната програма Qiming – как Китай набира технологични таланти по светаПроектът е наследник на инициативата План


Бившият служител на Белия дом Питър Харел на свой ред подчертава, че не знае дали администрацията е предупредила Китай за новите правила, но, ако това е станало, би представлявало "известна точка на пречупване“, която цели избягването на погрешно разбрани сигнали.

През юли министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън също предупреди китайските представители за планирани ограничения върху американските инвестиции в Китай, които бяха публикувани през август.

Възможно отлагане

Администрацията на Байдън се надява да уреди участието на китайския президент Си Дзинпин в срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско през ноември - усилия, които също играят роля за решението кога точно да бъдат въведени актуализираните правила за технологичен износ.

Длъжностните лица са искали да избегнат публикуването им непосредствено преди срещата на върха, което според тях може да застраши участието на Си, твърдят източниците на Reuters и отбелязват, че дори може да се стигне до отлагане и те да влязат в сила след срещата на върха, за да се избегне противопоставянето на Китай.

Белият дом ограничава американските технологични инвестиции в КитайНовото законодателство засяга основно три сектора - полупроводници, квантови технологии и AI


Едновременно с това, твърдят те, техническата работа, необходима за финализиране на ограниченията, все още не е приключила. "Към настоящия момент окончателните планове не са готови", заявява служител на Белия дом.

Байдън и Си не са се срещали лично от срещата на върха на Г-20 на индонезийския курортен остров Бали през ноември миналата година, след като Си не присъства на срещата на 20-те в Индия миналия месец.

Съединените щати, Нидерландия и Япония, които заедно контролират водещото в света оборудване за производство на чипове, се споразумяха да координират усилията си по-рано тази година. Предстоящите правила на САЩ биха могли да засегнат ASML, водещия производител на оборудване за чипове в света и най-голямата нидерландска компания, тъй като нейните системи съдържат американски части и компоненти.

От компанията засега отказват коментар.

Не е необичайно САЩ да променят предложенията си, преди да изчистят регулациите, така че ограниченията, както и сроковете, могат да се променят, пише в заключение Reuters.