Huawei не спира да изненадва, като този път обяви, че се присъедини към списъка с компании, които искат да се занимават изцяло с изкуствен интелект, съобщава CNN.

За пръв път от около 10 години насам китайският технологичен и телекомуникационен гигант обявява нова стратегическа насока, като акцентира, че ще насочи фокуса си към изкуствения интелект. Преди това в продължение на две десетилетия компанията даваше приоритет съответно на изчисленията в облак и на интелектуалната собственост.

Мън Ванчжоу, ротационен председател и главен финансов директор на Huawei, прави съобщението в Шанхай по време на събитие на компанията:

"Тъй като изкуственият интелект набира скорост, а влиянието му върху индустрията продължава да расте, стратегията All Intelligence на Huawei има за цел да помогне на всички индустрии да се възползват максимално от новите стратегически възможности", се казва в изявление на компанията.

Менг посочва, че Huawei е "ангажирана с изграждането на солиден компютърен гръбнак за Китай - и още една възможност за света".

"Крайната ни цел е да помогнем за посрещането на разнообразните компютърни нужди от изкуствен интелект на различните индустрии", добавя тя, без да предоставя подробности.

Пробивът на Huawei в чиповете е най-голямата заплаха за Apple в КитайНай-новият смартфон на Huawei, Mate 60 Pro, чийто чип изглежда поддържа 5G, предизвика безпокойство във Вашингтон


Решението на Huawei следва подобен ход на другия китайски технологичен гигант Alibaba, обявен по-рано този месец, за приоритизиране на AI.

Други компании, като японската SoftBank, също отдавна са заявили намерение да се фокусират повече върху бързо развиващата се технология, а тази година все повече предприятия се включиха в нея заради шума отколо платформи като GPT-4.

Менг се завърна в Китай през септември 2021 г., след като прекара близо три години под домашен арест в Канада като част от битката за екстрадиция със САЩ. Тя и Huawei бяха обвинени в предполагаема банкова измама и избягване на икономическите санкции срещу Иран.

Ръководителката, която е и дъщеря на основателя на Huawei Рен Женгфей, успя да се прибере, след като постигна споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ и в крайна сметка обвиненията ѝ бяха свалени, припомня CNN.

Тя започва да изпълнява ролята си на ротационен председател на компанията през април и се очаква да остане на този пост в продължение на шест месеца.

След Mate 60 Pro: Huawei изненада и с напреднали чипове за видеонаблюдениеКомпанията изглежда успява да заобиколи ограниченията на САЩ за софтуера за проектиране


Новината за стратегическата актуализация на Huawei идва в същия ден, в който компанията беше спомената в обвинения, повдигнати от Китай срещу Съединените щати. В изявление, публикувано в сряда в китайската социална мрежа WeChat, Министерството на държавната сигурност на Китай обвинява Вашингтон, че е проникнал в сървърите на Huawei преди близо 15 години.

"С мощния си арсенал разузнавателните служби на Съединените щати са извършвали наблюдение, кражба на тайни и кибератаки срещу много държави по света, включително Китай, по различни начини", заявява министерството.

То твърди, че по-специално Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) "многократно е провеждала систематични и платформени атаки срещу Китай в опит да открадне важни ресурси от данни".

Твърденията са забележителни, пише CNN, тъй като американските официални лица отдавна подозират компанията в шпионаж на мрежите, в които работят нейните технологии, използвайки това като основание за ограничаване на търговията с нея. Huawei категорично отрича твърденията, като заявява, че работи независимо от китайското правителство.

SK Hynix разследва как нейни чипове са се оказали в Mate 60 Pro на HuaweiАкциите на компанията паднаха с повече от 4% след разкритието, че два нейни чипа са открити в новия смартфон


През 2019 г. Huawei беше добавена към "списъка на субектите" на САЩ, който ограничава определен износ без лиценз от правителството. През следващата година Вашингтон разшири тези ограничения, като се опита да отреже Huawei от доставчиците на чипове, които използват американски технологии.

През последните седмици Huawei отново увеличи напрежението между САЩ и Китай, след като пусна на пазара нов смартфон, който представлява очевиден технологичен пробив.

Mate 60 Pro, най-новото флагманско устройство на китайската компания, предизвика разследване от страна на САЩ. Анализатори, които са разгледали телефона, заявяват, че той включва 5G чип, което предполага, че Huawei може да е намерила начин да преодолее американския контрол върху износа.

Затова и е истинска изненада, че Huawei обявява фокус върху изкуствения интелект, за обучението на който са нужни мощни чипове, до които компанията би трябвало да няма достъп. Въпреки това явно най-интересното от Huawei тепърва предстои.