Акциите на Arm Holdings на SoftBank се покачиха с почти 25% над дебютната си цена на Nasdaq в четвъртък, съживявайки надеждите на инвеститорите за обрат на затъващия пазар на първични публични предлагания (IPO), съобщава Reuters и продължава:

“Акциите, които отвориха на цена от 56,10 долара, отбелязаха ръст от 24,68% и затвориха на 63,59 долара, като по този начин британският производител на чипове получи пазарна оценка от 65 млрд. долара при завръщането си на публичните пазари след седемгодишно отсъствие. Цената на първичното публично предлагане беше 51 долара на акция”.

Силното представяне на Arm подсказва, че инвеститорското търсене на първични публични предлагания, което през последните две години беше силно засегнато от геополитическото напрежение и по-високите лихвени проценти, може би се възстановява, смятат участници на пазара.

"Това е успешно първично публично предлагане", казва Салман Малик, партньор в Anson Funds в Торонто. "То ще окаже положително въздействие върху потока от IPO и показва, че темата за изкуствения интелект е жива и актуална."

Няколко компании имат планове да станат публични през следващите седмици, включително услугата за доставка на хранителни стоки Instacart, германският производител на обувки Birkenstock и платформата за автоматизация на маркетинга Klaviyo. Ако тези първични публични предлагания са успешни, те вероятно ще предизвикат вълна от борсови стартирания през 2024 г., смятат банкери и анализатори, цитирани от информационната агенция.

Доминацията на Nvidia при AI чиповете ограничава инвестициите в сектораЛидерската позиция на компанията прави все по-трудна ситуацията за стартъпите на този пазар
В сряда Arm си осигури оценка от 54,5 млрд. долара, след като определи цената на своето IPO в горния край на пазарния диапазон, което донесе 4,87 млрд. долара на SoftBank - притежател на 90,6% дял в производителя на чипове.

Японският инвестиционен гигант придобива Arm в частни ръце през 2016 г. за 32 млрд. долара. Той се стреми да осребри част от своя дял поне от 2020 г., когато се съгласява да продаде Arm на производителя на чипове Nvidia в сделка за 40 млрд. долара. Този план обаче пропада заради регулаторни пречки.

Оттогава насам SoftBank се насочва към първично публично предлагане на акции, въпреки че то също се сблъсква с определени предизвикателства, включително сблъсъци с британското правителство, което води кампания за листване на дизайнера на чипове в Лондон.

Въпреки силното представяне в четвъртък, дебютът на Arm отразява спад от 64-те милиарда долара, на които е оценена миналия месец, когато SoftBank купува 25% дял от компанията, който не притежава пряко към онзи момент, от своето подразделение Vision Fund.

Но това не е намалило ентусиазма на главния изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон за производителя на чипове, заявява главният финансов директор на компанията Джейсън Чайлд пред Reuters:

"Той е доста оптимистично настроен към нея. Цената днес или в близко бъдеще не е в центъра на вниманието му. Фокусът му е къде ще бъде цената в по-далечна перспектива."

Новата златна треска: Защо чиповете на Nvidia са толкова специалниСтойността на компанията за кратко надхвърли един трилион долара
Arm е незаменима в екосистемата на технологичния хардуер, тъй като нейните чипове захранват почти всеки смартфон в света. Миналия месец компанията оповести, че годишните ѝ приходи са спаднали с 1%, тъй като двата ѝ най-големи пазара - на смартфони и персонални компютри, се свиват.

Чайлд заявява, че Arm все още може да увеличи продажбите си, тъй като получава 5% лицензионни такси за чипове, произведени с най-новата технология, в сравнение с 3% при предишната версия. Едновременно с това най-вероятните модели, които използват технологии на Arm, са от премиум сегмента - т.е. смартфони с по-високи цени.

Най-близкото сравнение на Arm по отношение на оценката може да бъде направено с дизайнерът на схеми Cadence Design Systems. Неговата пазарна стойност е 35 пъти по-висока от очакваната му печалбата към 2025 г., докато тази на Arm при цена от 51 долара на акция - 29 пъти по-висока.

Смирение на инвеститорите

През последната година инвеститорите започнаха да обръщат по-голямо внимание на рентабилността, избягвайки стартиращите компании, които харчат пари в брой и които през 2021 г. получиха високи оценки благодарение на рекордната година от гледна точка на сделките.

Десетте най-големи американски IPO-та за последните четири години са се понижили средно с 47% спрямо цената на затваряне в първия си ден на търговия, показва анализът на данните на LSEG към петък. Инвеститорите, които са купили на върха на ценовия скок в рамките на деня, който често се случва при високопрофилни листвания, са се справили още по-зле - със средна загуба от 53%.

Meta внедрява в платформите си чипове с изкуствен интелект от GraphcoreMeta все повече разчита на AI за насочване на реклами, подбор на публикации и изтриване на забранено съдържание
"Цената на сделката беше в рамките на нейния диапазон, което ми подсказва, че инвеститорите са чувствителни към цените, а бордовете и инвестиционните банки проявяват малко смирение", казва Джордан Стюарт, портфолио мениджър във Federated Hermes.

Макар че силният дебют на Arm вероятно ще насърчи други технологични компании да продължат с IPO-тата си, той вероятно не е сигнал за завръщане към силния пазар от 2021 г., казва още Стюарт и добавя: “Сектори като биотехнологичния вероятно ще останат неактивни през следващите една-две години, докато лихвените проценти не започнат да падат, което ще направи акциите по-привлекателни спрямо облигациите”.

По думите му "ще се наблюдава не само разграничаване сред инвеститорите, но и пълно отсъствие на някои сектори от пазара, докато не се промени режимът на лихвените проценти."

Добра новина за Nasdaq

Дебютът на Arm също така дава на Nasdaq, която в крайна сметка печели листването, потенциален стимул за бъдещ ръст на приходите.

Големи сделки като тази с Arm осигуряват на Nasdaq краткосрочна публичност и са дългосрочен залог за увеличаване на постоянните приходи, които борсата събира от годишните такси за листване, казват анализатори.

"Всеки път, когато Nasdaq получи нова регистрирана компания, тя е в състояние да увеличи приходите си не само чрез регистрацията, но и чрез другите услуги, които продава на тези регистрирани компании на своята борса", акцентира Андрю Бонд, управляващ директор и старши финтех анализатор в Rosenblatt Securities.