На нов фронт в американско-китайската технологична война администрацията на президента Джо Байдън е подложена на натиск от страна на някои законодатели да ограничи работата на американските компании по свободно достъпна технология за чипове, широко използвана в Китай. Този ход може да промени начина, по който световната технологична индустрия си сътрудничи през границите.

Става въпрос за RISC-V (риск пет), технология с отворен код, която се конкурира със скъпата патентована технология на британската компания за полупроводници и софтуерни разработки Arm Holdings. RISC-V може да се използва като ключов компонент за всичко - от чип за смартфон до усъвършенствани процесори за изкуствен интелект.

Някои американски законодатели, включително двама републикански председатели на комисии в Камарата на представителите, сенаторът републиканец Марко Рубио и сенаторът демократ Марк Уорнър, настояват администрацията на Байдън да предприеме действия по отношение на RISC-V, като се позовават на съображения за национална сигурност, съобщава Reuters.

Законодателите изразяват опасения, че Пекин се възползва от културата на отворено сътрудничество между американските компании, за да развие собствената си полупроводникова индустрия, което би могло да компрометира сегашната водеща позиция на САЩ в областта на чиповете и да помогне на Пекин да модернизира своята армия. Това са и първите усилия, насочени към ограничаването на работата на американските компании по RISC-V.

Къде е мястото на Европа в сблъсъка между Китай и САЩ?ЕС не иска да се окаже притисната между Америка и Китай, или да се превърне в нечия колония


Представителят Майк Галахър, председател на комисията за Китай в Камарата на представителите, коментира пред информационната агенция, че Министерството на търговията трябва да "изисква от всяко американско лице или компания да получи лиценз за износ, преди да се ангажира с организации от КНР по технологията RISC-V".

Призивите за регулиране на RISC-V са и поредната страница на американско-китайската битка на терена на чиповете, която ескалира миналата година с мащабни ограничения за износ, които администрацията на Байдън заяви на Китай, че ще актуализира този месец.

"Китайската комунистическа партия злоупотребява с RISC-V, за да заобиколи господстващото положение на САЩ в областта на интелектуалната собственост, необходима за проектирането на чипове. Американските лица не трябва да подкрепят стратегия за трансфер на технологии към КНР, която служи за влошаване на американските закони за контрол на износа", заявява пред информационната агенция Майкъл Маккол, председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите, като добавя, че иска действия от Министерството на търговията, което контролира разпоредбите за експортен контрол, и ще предприеме законодателни действия, ако те не се предприемат.

Бюрото за промишленост и сигурност (специализираното звено на министерството по темата) "постоянно прави преглед на технологичния пейзаж и средата на заплахи и непрекъснато оценява как най-добре да прилага политиките ни за контрол на износа, за да защити националната сигурност и да опази основните технологии", казва говорител на Министерството на търговията.

"Комунистически Китай разработва архитектура на чипове с отворен код, за да заобиколи нашите санкции и да развие своята индустрия за чипове", категоричен е и сенаторът републиканец Марко Рубио. "Ако не разширим нашия контрол върху износа, за да включим тази заплаха, един ден Китай ще ни изпревари като световен лидер в проектирането на чипове."

САЩ засилват ограниченията за износ на технологии към Китай през октомвриВашингтон е предупредил Пекин предварително в опит да се предотврати покачване на напрежението


А сенаторът демократ Марк Уорнър добавя: "Опасявам се, че нашите закони за експортен контрол не са подготвени да се справят с предизвикателството на софтуера с отворен код - било то в усъвършенствани полупроводникови проекти като RISC-V или в областта на изкуствения интелект - и е необходима драматична промяна на парадигмата".

RISC-V се контролира от базирана в Швейцария фондация с нестопанска цел, която координира усилията на компаниите с нестопанска цел за разработване на технологията. Тя е създадена в лабораториите на Калифорнийския университет в Бъркли, а по-късно е финансирана от Агенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA) към Пентагона. Нейните създатели я сравняват с Ethernet, USB и дори интернет, които са свободно достъпни и се възползват от приноса на хора от цял свят, за да направят иновациите по-бързи и по-евтини.

Технологии на Huawei

Ръководителите на китайската компания Huawei Technologies приемат RISC-V като стълб на напредъка на страната в разработването на собствени чипове. Но Съединените щати и техните съюзници също се възползват от нея, като гигантът в областта на чиповете Qualcomm работи с група европейски автомобилни компании по RISC-V чипове, а Google заявява, че ще направи така, че Android, най-популярната мобилна операционна система в света, да работи с RISC-V чипове.

Според ръководството на Qualcomm RISC-V ще ускори иновациите в чиповете и ще промени технологичната индустрия.

Ако администрацията на Байдън регулира участието на американските компании в базираната в Швейцария фондация по начина, по който се опитват да го направят законодателите, този ход може да усложни модела, по който американските и китайските компании работят заедно по отворени технически стандарти. Освен това може да създаде пречки пред стремежа на Китай да си осигури самодостатъчност в областта на чиповете, както и пред усилията на САЩ и Европа за създаване на по-евтини и по-универсални чипове.