Китай планира да разшири космическата си станция от три на шест модула през следващите години, предлагайки на астронавтите от други страни алтернативна платформа за космически мисии в близост до Земята, тъй като Международната космическа станция (МКС), ръководена от НАСА, наближава края на жизнения си цикъл, съобщава Reuters.

Експлоатационният живот на китайската космическа станция ще бъде повече от 15 години, заявяват от Китайската академия за космически технологии (CAST) по време на 74th International Astronautical Congressв в Баку, Азербайджан, в сряда. Това е значително повече от предварително обявените 10 години.

Самостоятелно изградената китайска космическа станция, известна още като Tiangong или „Небесен дворец“ на китайски, е напълно оперативна от края на 2022 г., като в момента приема максимум трима астронавти на орбитална височина до 450 км.

Китай направи първа орбитална смяна на караула на „Небесния дворец“С това започва и работата на втория обитаем пост на човечеството в ниска околоземна орбита


Със своите 180 метрични тона след разширяването си до шест модула, Tiangong все още ще има едва 40% от масата на МКС, която може да побере екипаж от седем астронавти. Но МКС, която е в орбита повече от две десетилетия, се очаква да бъде изведена от експлоатация след 2030 г., приблизително по същото време, когато Китай заявява, че очаква да се превърне в "основна космическа сила".

Миналата година, след като Tiangong започва да функционира пълноценно, китайските държавни медии заявяват, че Китай няма да бъде "безсилен", когато МКС се насочи към извеждане от експлоатация, и добавят, че "няколко държави" са поискали да изпратят свои астронавти на китайската станция.

Космическата дипломация на Пекин обаче се сблъсква с някои проблеми. Европейската космическа агенция (ЕКА) например обяви тази година, че няма бюджетна или "политическа" зелена светлина за участие в разгръщането на станцията, отлагайки дългогодишния план за изпращане на европейски астронавти там.

"Отказът от сътрудничество с Китай в областта на пилотираната космонавтика е очевидно недалновиден, което разкрива, че конфронтацията в лагера, воден от САЩ, е довела до нова космическа надпревара", пише в отговор националистическият китайски таблоид Global Times.

НАСА: Международната космическа станция ще падне на Земята през 2031 г.МКС ще продължи да работи до 2030 г., но за това е необходимо съгласието на всички партньори в проекта


Иначе Tiangong се превърна в емблема на нарастващото влияние и увереност на Китай в космическите му начинания. Космическата станция позволява на страната да стане реален конкурент на САЩ в тази област, след като преди това беше изолирана от МКС, тъй като новоприето американско законодателство забрани на китайската космическа агенция да си сътрудничи с НАСА, пряко или косвено.

Русия, участник в МКС, има подобни планове за космическа дипломация, като предлага партньорите на Москва от групата БРИКС - Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка, да построят модул за нейната космическа станция.

Миналата година руската космическа агенция Роскосмос заяви, че планира да изгради космическа станция, състояща се от шест модула, в които ще могат да бъдат настанени до четирима космонавти, припомня в заключение информационната агенция.